Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Construint Memòria

Pérez Garijo ret homenatge a 40 persones de la comarca de la Plana Alta, víctimes de l’Holocaust

14/12/2022
Pérez Garijo ret homenatge a 40 persones de la comarca de la Plana Alta, víctimes de l’Holocaust
  • La consellera ha parlat de la importància de “reparar el mal causat” i que la injustícia “no s’estenguera en forma d’oblit”
  • Amb l’acte de hui “aconseguim els 627 taulells entregats als ajuntaments amb noms i cognoms dels valencians i les valencianes que patiren aquell horror”, ha afirmat Pérez Garijo

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada per l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, i l'alcaldesa d’Almassora, Merche Galí, ret homenatge a 40 persones de la comarca de la Plana Alta, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics.

La consellera Pérez Garijo ha entregat a representants de diferents ajuntaments els Taulells de la memòria corresponents al projecte Construint Memòria de la Generalitat, que se situaran en llocs visibles a les localitats. La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico; a més de familiars de les víctimes i entitats memorialístiques com el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Pérez Garijo ha assenyalat que “hui retem homenatge a 40 fills de la Plana Alta que, com les més de 650 víctimes valencianes i milions de persones en tot Europa patiren el que Hannah Arendt va definir com el mal radical”.

La consellera ha posat l’accent en la importància de “reparar el mal causat”, com un instrument imprescindible perquè la injustícia “no s'estenguera més en forma d'oblit”.

En aquest sentit, ha afirmat que a pesar que aquella maquinària de la mort “estava dissenyada per a no deixar-ne rastre, la memòria en forma de testimoni, investigació històrica, reconeixement i aprenentatge han evitat que els botxins obtingueren la victòria final: la d’esborrar-ho tot, com si res haguera passat”.

Pérez Garijo ha subratllat que “sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar el futur i deixar de remoure el passat, però nosaltres no estem disposats ni permetrem que açò succeïsca”.

“És una tasca lenta, sempre dolorosa i que requereix molta constància i compromís; una tasca que ens ha portat a recórrer les comarques del nostre territori i que ens reuneix hui a Castelló”, ha destacat la consellera.

Reconeixement a les víctimes

En la intervenció, Pérez Garijo ha recordat les més de 650 víctimes valencianes i ha assenyalat que amb l’acte de hui “aconseguim els 627 taulells entregats als ajuntaments amb els noms i cognoms dels valencians i valencianes que van patir aquell horror, i ho fem 77 anys després de l’alliberació d’uns camps on la majoria no va poder eixir mai”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat “haver d’esperar tota una vida perquè reben aquest reconeixement, un acte on cap de les víctimes ha pogut estar present”, i hi ha afegit que l’últim supervivent, Francisco Aura, “va morir fa quatre anys, un mes abans de complir els cent”.

Hui es ret homenatge a Vicente Adsuara Segarra, José Agustí Bomboi, Eleuterio Artero Claramonte, Aimé Escuriola, José Falaguera Messeguer, Vicente Forner i Ramon Forner, d'Almassora; Vicente Mir Sales, de Benicàssim; José Calpe Vidal i José Ramos Esteve, de Borriol; Victoriano Montoliu Segarra i Vicente Mulet Reula, de Cabanes; Pacual Aguilar Laval, Juan Bondi Breva, Manuel Bondi Rivas, Tomás Breva Gil, Ramón Forés Pastor, Jose Fullera Polo, José Gaya Martínez, Enrique Goulinat, Francisco Jurà Masplà, Pacual Martí Domènech, Jesús Montroig Cuartero, Juan Orenga Barnachadell, José Peris Tormos, Vicente Ramos Romero, Manuel Salomé Altava, Langer Mendel, José Bádenas Garcia, Jaime Icart Montfort, Esteban Cardiel Herrando i Eleuterio Sos Navarro, de Castelló; Pascual Castellet Jover, Ramon Ribas Miralles i Tomás Rodrigo Sancho, de les Coves de Vinromà; Pedro Garrido, d’Orpesa; José Tomás Marco, de la Pobla Tornesa; José Expósito Villalonga, de la Serratella; Juan Barreda Fons, de Sierra Engarcerán, i José Vilar Gil, de Vilafamés.

La consellera ha explicat que de les 40 víctimes a les quals rendim hui homenatge a Castelló “només 12 van poder viure de nou en llibertat; la resta va morir en aquell infern”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha assegurat que hui “fem justícia” a la seua memòria i fem nostres unes biografies que són “autèntiques lliçons de vida”. En aquest sentit, ha manifestat que gràcies a la seua lluita per la llibertat “hui podem ser lliures i no hem d'oblidar-ho mai”.

Galeria d'imatges