Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Beques universitàries

El Consell rep un 14 % més de sol·licituds de beques salari gràcies que s’han consolidat en el sistema universitari de beques

17/12/2022
  • Les beques salari compten amb una dotació de 18 milions per a 2023
  • Josefina Bueno: “L'interés d'aquest Govern és cuidar i potenciar el Sistema Públic Universitari valencià per a aconseguir que cap estudiant renuncie als estudis per motius econòmics”

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha rebut un total de 14.060 sol·licituds de beques salari per a aquest curs 2022/23, la qual cosa suposa un increment del 14 % respecte al nombre de peticions rebudes el curs passat.

Les beques salari lligades a renda tenen caràcter pluriennal i suposen una ajuda per persona beneficiària que assoleix els 6.000 euros. Van ser creades en 2016 i comptaven amb una dotació de 4 milions d’euros, quantitat que el Consell ha anat incrementat fins a assolir els 18 milions en 2023.

Aquest increment de sol·licituds en els dos últims anys es deu a la consolidació de les beques salari en el sistema de beques universitàries valencianes i al compromís del Consell per minimitzar la despesa de les famílies valencianes i garantir l’accés als estudis superiors de tots els joves de la Comunitat Valenciana, cosa que va fer que en el curs 2021/22 es flexibilitzaren els criteris d’accés, tenint en compte criteris acadèmics, i s’ampliara el col·lectiu de persones potencialment beneficiàries, incloent-hi l’estudiantat en tots els cursos de la titulació, tant de grau com de màster.

A més, la convocatòria reserva un 1 % del pressupost a les víctimes de gènere i als seus descendents, l’estudiantat afectat per discapacitat o aquelles persones que es troben en situació de protecció internacional, la qual cosa reflecteix la sensibilitat del Consell per facilitar l’educació superior als col·lectius més vulnerables i atendre les necessitats de tot l’estudiantat.

En concret, el nombre de sol·licituds per a cursar estudis de grau ha assolit les 13.217, mentre que 843 són per a cursar estudis de màster, xifra que representa quasi el doble de sol·licituds que la convocatòria anterior.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha volgut donar suport a l’interés que, des del Consell, s’està posant a incrementar les beques universitàries: “Des de l’arribada del Botànic, les famílies ho tenen més fàcil. L’interés d’aquest Govern i del seu president és cuidar i potenciar el Sistema Públic Universitari valencià per a aconseguir que cap estudiant renuncie als estudis per motius econòmics, i garantir que aquestes ajudes es destinen als estudiants que menys recursos econòmics tenen”, ha matisat Josefina Bueno.

El programa de beques universitàries i accés a estudis superiors ha experimentat un augment significatiu des de 2015. En 2011 només hi havia a la Comunitat Valenciana una única modalitat d’ajuda per a exempció de taxes i comptava amb una dotació de 2,8 milions d’euros. En l’actualitat el Consell ofereix a l’estudiantat un total de 8 modalitats de beques que compten amb una dotació econòmica per a 2023 de quasi 33 milions d’euros.

Aquestes dades han fet que la Comunitat Valenciana se situe al capdavant de la inversió en beques universitàries a escala nacional. Segons les últimes dades publicades pel Sistema Integrat d’Informació Universitària (SIIU), la Comunitat Valenciana va destinar en el curs 2019/20 més de 29 milions d’euros a facilitar l’accés als estudis superiors de l’estudiantat valencià amb menys recursos econòmics. Un 70 % del que s’ha invertit correspon a beques convocades des del Govern Valencià i el 30 % restant, a convocatòries de les universitats.

“Les beques salari, que s’atorguen amb criteris econòmics i acadèmics, busquen fer costat als alumnes amb menys recursos, de manera que puguem assegurar a qui comença uns estudis universitaris que podrà acabar la seua carrera”, ha conclòs la consellera Josefina Bueno.