Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Oficina de Transició Energètica i Acompanyament

OTEA atén en el primer any més de 2.500 consultes i visita 142 municipis de la Comunitat Valenciana

16/12/2022
OTEA atén en el primer any més de 2.500 consultes i visita 142 municipis de la Comunitat Valenciana
  • Transició Ecològica incrementa un 75 % l’equip tècnic d’aquesta oficina itinerant per a impulsar la tasca que fa d’assessorament energètic
  • Cheste, el municipi triat per a la visita del primer aniversari de funcionament, compta amb un projecte pioner i exemplar d’instal·lació de panells solars que cobriran el consum energètic de 6.000 famílies

L’Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA), adscrita a la Conselleria de Transició Ecològica, ha atés en el primer any de funcionament un total de 2.530 consultes via telefònica, correu electrònic, o atenció personalitzada en la carpa informativa “a peu de carrer” en les 142 visites que ha fet a municipis de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha comunicat el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco José Candela, que, junt amb el director general de Transició Ecològica, Enric Juan, ha assistit a la jornada informativa sobre eficiència energètica, autoconsum i comunitats energètiques que l’OTEA ha desenvolupat hui a la comarca de la Foia de Bunyol - Chiva en col·laboració amb l’Ajuntament de Cheste.

Els dubtes més habituals resolts en tot l’any han estat relacionades amb la factura de la llum, l’autoconsum mitjançant mòduls fotovoltaics i les subvencions disponibles per a aquestes instal·lacions.

L’elecció de Cheste hui per a l’aniversari de l’OTEA respon al fet que aquest municipi compta amb el projecte pioner i exemplar de Cheste Luz verde, un projecte d’instal·lació de panells solars en diversos espais de la localitat, que permetrà energia neta i de proximitat per a abaixar el rebut de la llum a les famílies.

En concret, 30 espais municipals, que sumen 100.000 metres quadrats, poden produir l’energia capaç de cobrir el consum de 6.000 famílies.

El secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela, i el director general de Transició Ecològica, Enric Juan, han estat presents hui en la jornada i han destacat com és d’important el servei “que ofereix apoderament a través del coneixement de la gent respecte a l’autoconsum i la cultura energètica i l’eficiència”, i han destacat també el bon exemple de Cheste amb el seu projecte Cheste Luz verde, que suposa un “projecte d’autoconsum col·lectiu immens, amb energia neta i de proximitat per a abaixar el rebut de la llum a les famílies de la població”.

Per part de la corporació local, els regidors José Vicente Guijarro i David Pujals han valorat la posada en pràctica de generació d’energia pròxima per a encaminar-nos cap a la sobirania energètica, per a ser capaços de generar la nostra pròpia energia i no dependre de les grans distribuïdores o del mercat exterior.

També han anunciat que, a partir de març del 2023, les famílies de Cheste veuran reduïda la factura de la llum entre un 20 % i un 40 %.

Davant de la creixent petició d’informació detectada en la societat valenciana en aquest àmbit, el secretari autonòmic ha anunciat que la Conselleria ha incrementat l’equip tècnic aquest mes de desembre, que passa de quatre a set persones per a atendre les consultes, adaptant el seu servei a un increment de la flexibilitat horària durant els dies laborals, per a permetre l’atenció al ciutadà també a les vesprades i fins i tot els dissabtes.

El personal de l’OTEA ha oferit una xarrada sobre eficiència energètica i les ajudes disponibles per a la instal·lació de sistemes d’autoconsum en les llars, els beneficis econòmics i ambientals amb l’ús d’energies renovables i han destacat l’objectiu de l’oficina itinerant per a donar a conéixer les ajudes públiques i implicar la ciutadania en una nova cultura energètica, democratitzar el procés i participar en la transició energètica.

A més, l’equip tècnic de l’OTEA ha realitzat durant tot el matí l’assessorament personalitzat de particulars en la carpa informativa que s’ha situat a la plaça Doctor Cajal 1 del municipi.

L’Oficina de Transició Energètica i Acompanyament (OTEA) és un servei públic d’assessorament sobre eficiència i estalvi energètic, autoconsum mitjançant energies renovables, comunitats energètiques i ajudes Next Generation.

L’oficina està a la disposició de municipis, associacions i col·lectius de tota la Comunitat Valenciana que vulguen rebre suport, informació i formació en matèria de transició energètica, a través del correu electrònic oteacv@gva.es​​​​​​​ i el telèfon 650 084 509, així com en el seu web.

Galeria d'imatges