Presidència
AVANT

La Generalitat supera en any i mig el 50 % de les actuacions previstes contra el despoblament per a deu anys

20/12/2022
La Generalitat supera en any i mig el 50 % de les actuacions previstes contra el despoblament per a deu anys
  • La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament ha presentat l’informe de seguiment de l’Estratègia AVANT 20-30
  • Elena Cebrián destaca que, de les 336 iniciatives previstes contra el despoblament, se n’han posat en marxa 182 en tot el territori en risc, amb programes que comprenen totes les àrees d’actuació

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, ha assenyalat que la Generalitat ha superat, en any i mig, més del 50 % de les actuacions previstes en la lluita contra el despoblament per a deu anys. Cebrián ha presentat l’informe de seguiment i avaluació de l’Estratègia AVANT 20-30, que constitueix “el full de ruta” de les polítiques del Consell en la lluita contra el despoblament.

Segons l’informe, elaborat per la Càtedra AVANT, 182 de les 336 iniciatives previstes contra el despoblament en un interval de deu anys ja estan en marxa, “amb programes que comprenen totes les àrees d’actuació, en tot el territori en risc”. Cal recordar que aquestes mesures beneficien directament més de 83.000 persones de 178 municipis de la Comunitat.  

Per a Cebrián, aquest informe és una “anàlisi qualitativa” que avalua l’actuació transversal de la Generalitat en cadascuna de les conselleries en col·laboració amb les diputacions i mancomunitats, i ha destacat la importància del treball conjunt amb les cinc universitats públiques valencianes a través de la Càtedra AVANT, “pel seu suport tècnic d’investigació i per la visió territorial diferenciada que aporta cadascuna”.

La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament ha recordat que l’Estratègia AVANT ha sigut una “peça fonamental” per a l’elaboració de l’avantprojecte de la Llei integral contra el despoblament, una llei que “consolida i aporta seguretat jurídica a tots aquests programes i garanteix en el futur comptar amb millors indicadors d’inversió en els territoris en risc”.

L’Estratègia AVANT es divideix en cinc línies estratègiques en què destaquen les línies següents: econòmica (58 programes iniciats), mediambiental (27 programes) i social (62 actuacions en marxa), que han assolit ja prop del 60 % dels programes previstos fins a 2030; seguides de l’estratègia cultural (5 iniciatives) i la de governança política (30 actuacions).

En aquest sentit, la directora de l’Agenda AVANT, Jeannette Segarra, ha destacat que les actuacions prioritàries s’han basat a garantir serveis bàsics que milloren la qualitat de vida de les persones residents i, al mateix temps, generen activitat econòmica en aquestes zones a través d’actuacions com la fiscalitat diferenciada, els préstecs bonificats o la instal·lació de caixers automàtics.

Així mateix, Segarra s’ha referit als programes d’habitatge com ara Recuperem llars, Conviure o la Xarxa Xaloc, i el transport a demanda en el qual el Consell invertirà 5 milions d’euros en territoris en risc de despoblament.

D’altra banda, Segarra ha recordat l’impuls als ajuntaments xicotets a través del Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament, en què col·laboren les diputacions de Castelló i València i on el Consell ha invertit més de 20 milions d’euros.

També en aquesta línia, a través de Labora, la Generalitat ha dotat els consistoris d’agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) per a millorar en l’atenció dels serveis públics a la ciutadania i en la coordinació amb les polítiques del Consell.

Cimera sobre despoblament

Després de l’èxit de la primera Trobada Nacional de Càtedres contra el Despoblament, que ha tingut lloc enguany a Castelló de la Plana, Cebrián i Segarra han anunciat que la Comunitat Valenciana continuarà liderant aquesta investigació amb la celebració d’aquestes trobades, amb caràcter biennal. Així mateix, han anunciat que la pròxima tardor la Generalitat organitzarà una cimera sobre despoblament, que reunirà entitats locals i universitats entorn de la Llei integral contra el despoblament.

Durant la presentació, representants de les cinc universitats han fet balanç dels programes d’investigació en els quals es troben treballant, i han anunciat noves jornades que abordaran aquesta problemàtica des del punt de vista de la joventut, el paisatge, el transport, la sanitat i l’ocupació.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats