Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Conselleria Habitatge concedeix més de 10 milions d’euros per a la rehabilitació de 180 habitatges municipals amb el pla ‘Recuperem llars’

21/12/2022
  • Les subvencions estan destinades a la rehabilitació d'habitatges d'entitats locals per a destinar-los a lloguer social
  • Els annexos relacionats en la resolució que publica el Diari Oficial de la Generalitat recullen els llistats de les peticions concedides i denegades

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, ha resolt concedir les ajudes per a la rehabilitació d’habitatges o edificis d’habitatges d’entitats locals per a destinar-los a habitatge de lloguer amb finalitats socials, mitjançant el pla Recuperem llars per a l’exercici 2022.

La dotació econòmica, que ascendeix a 10.570.600 euros, va destinada a les 73 sol·licituds adjudicades (3 concedides a Alacant, 36 a Castelló i 34 a València) equivalents a 180 habitatges municipals, que han presentat les administracions locals i les entitats del sector públic d’àmbit local de titularitat patrimonial de l’immoble, o que justifiquen estar en disposició d’adquirir-lo, en el qual es proposa la rehabilitació, i que compleixen amb la condició de tindre una antiguitat superior a 30 anys.

Totes aquestes peticions han seguit els requisits establits en les bases reguladores recollides en l’Ordre 2/2022 de 17 de gener. El finançament de les subvencions s’estableix amb càrrec a l’aplicació pressupostària 14.03.01.431.50.7 dels pressupostos de la Generalitat.

Concretament, el finançament s’adjudica a les actuacions prèvies necessàries per a escometre l’adequació de l’habitatge o l’immoble; les obres de rehabilitació, renovació, ampliació o adequació d’edificis del patrimoni d’entitats locals, destinades a assolir les condicions d’habitabilitat que cal; qualsevol intervenció destinada a millorar elements comuns en cas que es tracte d’una intervenció en un edifici complet, i l’adquisició de l’immoble prèviament a la rehabilitació d’aquest, si és el cas.

El criteri de valoració ha seguit el procediment de concurrència competitiva, al qual es poden acollir les administracions locals i altres entitats del sector públic d’àmbit local que complisquen les condicions que estableixen les bases reguladores i la convocatòria de l’Ordre 2/2022 aprovada per la Vicepresidència Segona.

Així mateix, s’ha tingut en compte la necessitat d’intervenció en l’immoble, l’antiguitat de l’edifici i el fet de ser un espai urbà sensible (suposa que l’àrea d’intervenció es troba majoritàriament dins de l’àrea qualificada pel Visor d’espais urbans sensibles com a espai urbà sensible).

Anteriorment, es van registrar un total de 81 sol·licituds que, després de l’estudi i l’anàlisi realitzats, es van veure reduïdes a 75, a causa d’errors per estar duplicades o per haver-les fet una persona física. Finalment, se’n van proposar 73 per a l’adjudicació, ja que 2 més van ser denegades per esgotament pressupostari.

La quantia total màxima inicial de les ajudes era de 5.000.000 d’euros segons indicava l’articulat de l’Ordre 2/2022, de 17 de gener. No obstant això, posteriorment, es va autoritzar un increment de la dotació pressupostària per un import de 5.570.600 euros regulat en la Resolució de 2 de desembre de 2022, que va situar l’import total màxim per a les subvencions en 10.570.600 euros per a poder cobrir un nombre d’expedients més gran.

La relació de la concessió i la denegació de sol·licituds es pot veure en els diversos annexos de la resolució aprovada que publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana amb data de 21 de desembre de 2022.