Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

La Conselleria de Participació anuncia que les obres del memorial de les víctimes de Paterna es troben en fase de licitació

22/12/2022
La Conselleria de Participació anuncia que les obres del memorial de les víctimes de Paterna es troben en fase de licitació
  • El termini de presentació de sol·licituds per a executar les obres es troba actiu en la Plataforma de Contractació del Sector Públic i finalitza el pròxim 26 de desembre
  • La Conselleria de Qualitat Democràtica destina al voltant d’1 milió d’euros a l’elaboració i execució del projecte
València.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha licitat les obres del memorial de les víctimes de Paterna, un projecte que pretén dignificar i ser l’espai d’honor de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

El termini de presentació de les sol·licituds per a executar les obres, que va començar el passat 5 de desembre, es troba actiu en la Plataforma de Contractació del Sector Públic i finalitza el pròxim 26 de desembre a les 23.59 hores.

La Conselleria de Qualitat Democràtica destina al voltant d’1 milió d’euros en l’elaboració i execució del projecte de l’estructura d’obra i del recinte de la primera fase del Memorial de les Víctimes de la repressió franquista del cementeri de Paterna.

El recinte funcionarà també com a centre d’interpretació històrica per a explicar què va succeir tant al cementeri de Paterna com al Terrer, el segon lloc de tot l’Estat espanyol on més afusellaments es van perpetrar durant els mesos i anys immediatament posteriors a la Guerra Civil.

Memorial de les víctimes

El memorial de les víctimes consistirà en la creació d’un espai que inclourà un recinte d’accés públic i una estructura d’obra que simbolitze i servisca per a homenatge i record a les víctimes de la dictadura franquista que van morir en defensa de la democràcia i el règim constitucional de la II República, i que hagen estat exhumades de les fosses comunes del cementeri de Paterna.

En el memorial s’allotjaran les restes exhumades no identificades del cementeri de Paterna, així com totes les que, havent sigut exhumades i identificades, els familiars en decidisquen la reinhumació en aquesta ubicació. D'aquesta manera, es convertirà en un espai públic on es conjugue adequadament el respecte cap a les víctimes i la tranquil·litat i comoditat per a les persones visitants.

L'espai serà declarat lloc de la memòria de la Comunitat Valenciana, d'acord amb els articles 20 i següents de la Llei 14/2017, de memòria democràtica i per a la convivència. Per a fer-ho, serà senyalitzat convenientment per a la difusió i divulgació dels valors democràtics que representa, en concret, els drets de les víctimes i els familiars a la veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició.

Al cementeri municipal de Paterna hi ha al voltant de 135 fosses comunes on van ser depositades les víctimes de la repressió franquista després de ser executades en la Paredassa o el Terrer, situat a uns 500 metres del cementeri i en altres llocs del municipi. En total van ser assassinades 2.238 persones provinents de diferents municipis de la Comunitat, així com d'altres localitats del territori nacional.

El projecte del memorial de les víctimes, fruit d'un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Qualitat Democràtica i l'Ajuntament de Paterna, es desenvoluparà fins a la finalització de les obres, amb un termini màxim de vigència de quatre anys, que es poden prorrogar quatre anys més.

Galeria d'imatges