Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova la concessió directa d’ajudes per a fer front a la crisi alimentària de la població sahrauí i països africans

23/12/2022
  • La Generalitat finança set projectes en matèria de seguretat alimentària als quals destina 1,1 milions d’euros
València.

El Ple del Consell ha validat el decret pel qual s’aproven les bases reguladores per a la concessió directa d’ajudes per raons humanitàries i d’emergència per a fer front a la crisi alimentària de la població sahrauí i països africans.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica destina un total d’1.117.365 euros a finançar els set projectes seleccionats en matèria de seguretat alimentària que desenvolupen diverses ONGD sobre el terreny després de la convocatòria extraordinària de subvencions directes.

L’objectiu del conjunt d’intervencions finançades de manera directa és el desplegament d’actuacions d’acció humanitària per a atendre la greu crisi alimentària provocada per l’augment dels conflictes, la crisi climàtica pels fenòmens meteorològics extrems i la inestabilitat econòmica, agreujada per la pandèmia de la COVID-19 i els efectes en cadena de la guerra a Ucraïna.

Els set projectes finançats centren les respectives actuacions a Algèria, Mali, el Txad, Níger i Etiòpia. En concret, se subvencionaran les propostes presentades per Mundubat, Associació Moviment per la Pau, Creu Roja Espanyola, Unicef, Farmacèutics Mundi, Globalmon i Assemblea de Cooperació per la Pau.

La Fundació Mundubat desenvolupa un programa d’alimentació escolar en escoles d’educació secundària de la població refugiada sahrauí a Algèria, que contribueix a millorar l’aportació calòrica i la diversitat nutricional entre els escolars.

El projecte de l’Associació Moviment per la Pau a la regió de Kita a Mali s’orienta a l’accés dels aliments de manera directa i segura, incrementant la capacitat local de producció alimentària. D’aquesta manera, es contribueix a millorar les condicions de seguretat alimentària a curt termini i dels mitjans de subsistència a un termini més llarg enfront de l’agreujament de la crisi.

A través de la intervenció que realitza Creu Roja Espanyola a Algèria es distribueix producte fresc als campaments de població sahrauí refugiada a Tindouf per a reforçar la seguretat alimentària i diversificar l’alimentació amb el subministrament de producte fresc d’alt valor nutricional.

La Fundació Unicef centra el seu projecte a millorar la nutrició entre els xiquets i xiquetes vulnerables en diverses províncies al Txad. Per a fer-ho, es desenvolupa un sistema de prevenció, identificació i tractament en centres de salut comunitaris de la desnutrició aguda.

Per la seua banda, Farmacèutics Mundi actua a Etiòpia donant resposta alimentària d’emergència facilitant un accés segur, digne i amb equitat a mitjans de subsistència sostenibles entre la població desplaçada a la zona Amhara i la població retornada a North Wollo. L’objectiu és enfortir les capacitats de les dones retornades i reduir la vulnerabilitat enfront de la malnutrició.

El projecte de l’associació Globalmon al Camerun – el Txad subministra farinetes de cereals per a lluitar contra la desnutrició de 1.000 xiquets i xiquetes en situació de risc greu al municipi de Bongor, a la vall del Logone, una zona fronterera entre el Txad i el Camerun.

A aquestes accions se suma la proposta d’Assemblea de Cooperació per la Pau al Níger, que contribueix a la millora de la seguretat nutricional de 2.500 persones desplaçades en situació d’especial vulnerabilitat.

Les intervencions d’acció humanitària preveuran alguna de les activitats següents: distribució d’assistència alimentària per a millorar l’accés immediat i directe als aliments; recuperació agrícola; promoció de la supervivència d’animals productius; control de plagues i malalties de plantes que afecten la seguretat alimentària; realització o rehabilitació d’infraestructures xicotetes amb vinculació directa amb la restauració i la protecció de la seguretat alimentària; suport a l’emmagatzematge i la transformació d’aliments essencials, i altres intervencions amb impacte directe en la seguretat alimentària.