Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell aprova el decret d’ajudes per al foment de l’ocupació de les persones amb discapacitat

23/12/2022
  • S'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a promoure la inserció laboral de persones amb discapacitat
  • La concessió d'ajudes arbitra els centres especials d'ocupació i les empreses ordinàries perquè contracten personal amb discapacitat

El Ple del Consell ha aprovat el decret d’ajudes destinades al foment de l’ocupació de persones amb diversitat funcional o discapacitat en centres especials d’ocupació (CEO) i enclavaments laborals.

Totes les accions subvencionables s’hauran de dur a terme en centres de treball que desenvolupen l’activitat a la Comunitat Valenciana i en l’exercici 2023.

Aquest decret reconeix el dret al treball de les persones amb diversitat funcional o discapacitat, en condicions que garantisquen l’aplicació dels principis d’igualtat de tracte i no discriminació, i preveu l’exercici d’aquest dret a través de les classes d’ocupació següents: ocupació ordinària, en les empreses i en les administracions públiques, incloent-hi els serveis d’ocupació amb suport; ocupació protegida, en centres especials d’ocupació i en enclavaments laborals, i ocupació autònoma.

La nova norma estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a promoure i facilitar la inserció laboral de persones amb diversitat funcional o discapacitat en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

S’arbitra mitjançant la concessió ajudes als centres especials d’ocupació i a les empreses ordinàries que contracten personal amb discapacitat.

Així mateix, recull l’obligació de les empreses d’adoptar les mesures adequades per a l’adaptació del lloc de treball. També determina l’accessibilitat de l’empresa, en funció de les necessitats de cada situació concreta, i introdueix el foment de l’ús de les persones amb diversitat funcional o discapacitat mitjançant l’establiment d’ajudes que faciliten la seua inclusió laboral.

En aquest decret s’inclouen els continguts mínims dels programes següents: 1r, subvenció del cost salarial de les persones amb discapacitat que treballen en centres especials d’ocupació; 2n, subvenció, per lloc de treball, per a finançar despeses ocasionades a conseqüència de l’adaptació de llocs de treball, incloent-hi les mesures d’accessibilitat universal física, sensorial, cognitiva i de comunicació i les mesures adequades en funció de les necessitats de cada situació concreta, llevat que aquestes mesures suposen una càrrega excessiva per a l’entitat.

Es finança també la dotació d’equips de protecció personal per a evitar riscos laborals a les persones treballadores amb discapacitat contractades i l’eliminació de barreres o obstacles que n’impedisquen o en dificulten el treball.

També preveu com a punt 3r les ajudes destinades al trànsit de les persones treballadores amb discapacitat des dels centres especials d’ocupació fins a la seua ocupació en empreses del mercat ordinari, a través dels enclavaments laborals, incentivant la seua contractació amb caràcter indefinit, incloent-hi les mesures d’adaptació de llocs.

Així mateix, i per a la consecució d’aquests fins d’inserció, aquest decret inclou, a més, dos programes propis de la Comunitat Valenciana: un programa d’ajudes per a finançar els costos indirectes corresponents a l’informe auditor per a la justificació de l’ajuda salarial i un altre programa d’ajudes als projectes d’inserció en empreses ordinàries a través de CEO (ajudes als CEO que inserisquen personal del mateix CEO en l’empresa ordinària amb la realització prèvia d’un itinerari d’inserció).

Centres especials d’ocupació

Els centres especials d’ocupació són els que realitzen una activitat productiva de béns o de serveis, participant regularment en les operacions del mercat, i tenen com a finalitat assegurar una ocupació remunerada per a les persones amb discapacitat, alhora que són un mitjà d’inclusió del nombre més gran d’aquestes persones en el règim d’ocupació ordinària.

Igualment, els centres especials d’ocupació presten, a través de les unitats de suport, els serveis d’ajust personal i social que requerisquen les persones treballadores amb discapacitat, segons les seues circumstàncies i d’acord amb el que es determine reglamentàriament.

La plantilla dels centres especials d’ocupació estarà constituïda pel nombre més gran de persones treballadores amb discapacitat que permet la naturalesa del procés productiu i, en tot cas, pel 70 % d’aquella.