Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

La Generalitat dissenya una estratègia valenciana de retorn per a les persones valencianes en l’exterior que vulguen tornar

23/12/2022
  • El Consell analitza l'informe del II Congrés de Comunitats Valencianes en l'Exterior celebrat a València
  • La trobada ha suposat un espai de relacions, col·laboració, escolta i diàleg entre els CEVEX i la Generalitat
València.

La Generalitat està dissenyant una estratègia valenciana de retorn a la Comunitat Valenciana amb la finalitat d’atendre la ciutadania valenciana emigrada per motius econòmics i/o laborals, i així mantindre el vincle i ajudar les persones valencianes que estan en l’exterior i que vulguen tornar.

Aquesta iniciativa s’emmarca en l’informe que el Consell ha analitzat en relació al II Congrés de Comunitats Valencianes en l’Exterior, celebrat a València els dies 15 i 16 de desembre amb la participació dels i les representants de 23 centres valencians en l’exterior (CEVEX).

Aquesta segona edició del congrés, amb el títol Arrels que ens porten lluny, ha reunit en Las Naves representants arribats de països com l’Argentina, Xile, els Estats Units, l’Uruguai, Veneçuela, el Regne Unit, França, Bèlgica i el Japó, així com des de diverses autonomies espanyoles per a posar en comú les seues inquietuds, propostes i els reptes als quals s’enfronten de cara al futur.

El II Congrés de Comunitats Valencianes en l’Exterior ha representat una oportunitat de conéixer les diverses realitats, necessitats i peticions de les mateixes comunitats de valencians i valencianes que resideixen fora de la Comunitat. Ha suposat, per tant, un espai de relacions, col·laboració, escolta i diàleg entre els CEVEX i la Generalitat.

Com recull l’informe, en l’actualitat hi ha un total de 42 centres reconeguts pel Consell que es troben en l’exterior de la Comunitat Valenciana, tant a Espanya com en diversos llocs del món, centres que tenen com a comesa la promoció de la llengua i la cultura valencianes com a senyals d’identitat d’aquesta terra.

No podem oblidar que el poble valencià té una llarga història de migracions que ve des de lluny, migracions que han configurat la nostra identitat, explica el document presentat al Consell. Valencians i valencianes que van emigrar i emigren per raons econòmiques, polítiques o d’una altra índole. Valencians i valencianes que durant tot el segle XX van construir el seu projecte vital a l’Amèrica llatina, els Estats Units, França, la resta d’Europa o per tot Espanya.

És en aquesta emigració on està l’origen de molts CEVEX, assenyala l’informe. Les primeres cases de València van ser fundades fa quasi un segle. Sense aquestes entitats no es pot entendre la realitat de l’exili valencià, ja que són depositàries d’una part important de la memòria del poble valencià. Històries de vida de les persones que van marxar i van marcar la història d’aquest país i on la llengua ha significat el nexe d’unió i identitat des de la llunyania.

El document destaca també els nous moviments de valencianes i valencians que ixen a l’exterior en els últims temps, derivats de nous fluxos demogràfics que evidencien un canvi de necessitats migratòries.

Valenciana per elecció

Els vincles amb la ciutadania valenciana en l’exterior es manifesten al més alt nivell en l’esment que l’Estatut d’Autonomia fa de la participació de les comunitats de valencianes i valencians assentades fora del nostre territori.

Durant el congrés, els i les representants dels CEVEX han posat de manifest el concepte de valenciana per elecció, i han donat a entendre una valencianitat conscient, orgullosa i desitjada, una valencianitat que atorga un plus de valor a la que ja ostentem per naixement o residència.

Altres qüestions que s’han debatut han sigut les relacionades amb l’aprenentatge de la llengua com a vincle familiar i d’identitat amb les arrels valencianes, la preocupació pel relleu generacional i la reivindicació de sentir-se valencians i valencianes de primera a l’hora de participar activament en la vida política.

En el marc del congrés també s’ha reunit el III Fòrum de Retorn per a dissenyar de manera conjunta la primera estratègia valenciana de retorn, un òrgan de participació consultiu on tenen presència tant els CEVEX, com a experts; la ciutadania activa, i els representants de les diverses conselleries que tenen incidència en el retorn dels valencians i valencianes que van emigrar i volen tornar al nostre territori.

Finalment, l’informe presentat al Consell apel·la al treball continu perquè aquells i aquelles joves i famílies que van emigrar durant les successives crisis ocasionades des de 2008 puguen tornar a la seua terra, si així ho volen, sense menyscabar cap dret, i desenvolupar així la seua vida social i política ací.

En aquest sentit, la Generalitat continuarà mantenint una relació directa amb les comunitats valencianes en l’exterior com a via de comunicació i col·laboració amb la diàspora valenciana, ja que aquestes són les vertaderes ambaixadores de la cultura i les tradicions valencianes fora de la mateixa Comunitat Valenciana, conclou l’informe.