Presidència
Heráldica

La Generalitat aprova l'escut oficial per al municipi del Puig de Santa Maria

26/12/2022
La Generalitat aprova l'escut oficial per al municipi del Puig de Santa Maria
  • Un total de 343 municipis de la Comunitat Valenciana tenen escuts aprovats per la Generalitat i 70 han rehabilitat els seus escuts històrics d'ús immemorial
  • 142 municipis de la Comunitat Valenciana disposen de banderes oficialitzades

La Generalitat ha aprovat l'escut oficial del municipi del Puig de Santa Maria, amb el qual són ja 343 els municipis de la Comunitat Valenciana que tenen escuts homologats per l'Administració autonòmica.

La resolució de la Presidència, que s'ha publicat aquest dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, descriu l'escut com a “quadrilong de punta redona. En camp d'atzur, tres muntanyes d'or sumades d'un castell del mateix metall, maçonat i aclarit de sabre i superat d'una estrela de plata. En cap, en camp d'or, quatre pals de gules. Al timbre, una corona reial oberta, segons la tradició del Regne de València”.

El ple de la corporació municipal realitzat el 28 de juliol de 2022 va aprovar definitivament l'escut municipal, de conformitat amb l'informe del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, de data 17 de juny 2022. Després de l'acord plenari, el Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia va emetre el passat 4 de novembre de 2022 un dictamen favorable a la proposta d'aprovació de l'escut municipal i va considerar correcta la representació gràfica.

La Generalitat va assumir les competències en aquesta matèria l'any 1983, i en 1990 es va crear el Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia com a òrgan consultiu especialitzat en matèria de l'heràldica valenciana. Durant aquest temps un total de 485 municipis de la Comunitat Valenciana tenen aprovats escuts i banderes.

A més del municipi del Puig de Santa Maria, altres 3 municipis valencians més han vist aprovats els seus escuts en 2022: Alborache, Borriol i Emperador.

En la llista dels 343 municipis de la Comunitat Valenciana amb escuts aprovats per la Generalitat destaquen Alcàntera de Xúquer, Balones, Benejúzar, Beniarbeig, aprovats en 1985; la Vall de Gallinera, Sot de Chera, Benafigos, Benimarfull o Fuenterrobles, aprovats en 1986; Betxí o el Campello, en 1987; Benifairó de les Valls i Benimassot, en 1988, fins als escuts aprovats més recentment, com ara Bellreguard i Senyera, en 2019, així com la modificació de l'escut de la Font d'en Carròs i l'aprovació de l'escut d'Argelita, en 2021.

Escuts d'ús immemorial

Paral·lelament, 70 municipis han rehabilitat escuts històrics d'ús immemorial, que són els utilitzats de manera pròpia, continuada i ininterrompuda pels ajuntaments abans de l'any 1837, data de l'abolició del règim senyorial, fins als nostres dies, i aquells respecte dels quals se'n demostre, de manera documentada, l'existència abans de la data esmentada.

Concretament, dins d'aquesta categoria figuren els aprovats recentment, com el del municipi d'Alcalà de Xivert, en 2019; el de Benigànim, en 2021, o la modificació de l'escut immemorial de Sax, enguany.

Altres municipis amb escuts d'ús immemorial aprovats per la Generalitat són Betxí (1987); Alzira (1992), Moixent (1993); l'Atzúbia (1999); Alcoi (2001); Onda (2001); Altura (2002); Llíria (2002); Herbés (2002); Elx (2003), Jérica (2005); Bocairent (2006); Artana (2007); Monforte del Cid (2007); Alpuente (2009); Ares del Maestrat (2011); Ayora (2014) o la Font de la Figuera (2015).

D'altra banda, 142 municipis de la Comunitat Valenciana tenen banderes oficialitzades. Així, en 2019 es van aprovar les banderes de l'Alqueria de la Comtessa, Chulilla i Salinas; en 2021, la del municipi de Senyera i, en 2022, la de Figueroles.

A més, entre les banderes històriques d'ús immemorial, destaquen les dels municipis de Borriana, Onda, Alzira i Orihuela.

Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia

La Generalitat és conscient que la simbologia local cala molt en el teixit social d'una comunitat, perquè el reconeixement públic dels senyals d'identitat representatius de la història dels pobles, la recuperació i preservació d'aquests és un patrimoni cultural d'apreciable valor.

Per a complir aquest objectiu, la Generalitat compta amb el Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, un òrgan consultiu especialitzat adscrit a la Direcció General d'Administració Local i format per personal expert en la matèria, entre les funcions de la qual figura la d'assessorar les entitats locals de la Comunitat Valenciana d'acord amb criteris tècnics heràldics i vexil·lològics.

Darrere de l'aprovació, modificació i rehabilitació de cada escut, bandera, estendard o emblema dels municipis de la Comunitat Valenciana està la labor desenvolupada per aquest òrgan.

En 2022 el Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia ha elaborat informes sobre projectes d'escuts per als municipis d'Almoradí, Meliana o Canet lo Roig. També ha oferit assessorament sobre projectes de banderes als municipis d'Almoradí, Alfondeguilla, Guadassuar i Argelita. Els informes contenen la descripció detallada del símbol local, a més dels seus fonaments històrics i tècnics.

Els símbols locals són aprovats mitjançant un acord plenari de l'entitat local interessada per majoria absoluta del nombre legal dels seus membres i, després del preceptiu dictamen favorable del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexicol·logia, són aprovats per la Presidència de la Generalitat, mitjançant una resolució de la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, que té actualment aquestes competències delegades.

L'últim pas és la inscripció dels escuts i les banderes aprovats oficialment en el Registre d'Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges