Sanitat Universal i Salut Pública

Un estudi de l’Hospital de la Plana conclou que les teràpies orals dirigides per a la leucèmia linfocítica són beneficioses i redueixen els efectes secundaris

28/12/2022
Un estudi de l’Hospital de la Plana conclou que les teràpies orals dirigides per a la leucèmia linfocítica són beneficioses i redueixen els ...
  • Les teràpies orals dirigides de duració fixa s'apliquen durant 12 mesos i se solen combinar amb quimioteràpia i altres tractaments
  • La leucèmia linfocítica crònica té una edat mitjana de diagnòstic de 71 anys i suposa el 30 % de casos de leucèmia en adults a Occident

La investigadora del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari de la Plana i la Fundació Fisabio, Belén Montañés, juntament amb personal investigador dels hospitals de La Paz, Costa del Sol de Marbella, Torrecárdenas d’Almeria i Universitari Central d’Astúries, ha realitzat un estudi sobre el tractament amb teràpia dirigida en pacients amb leucèmia linfocítica crònica (LLC).

Les teràpies orals dirigides de duració fixa són aquelles en les quals el pacient completa el tractament després de 12 mesos i fan ús de medicaments que actuen sobre proteïnes i gens específics que intervenen en el creixement de cèl·lules canceroses. Aquest tipus de teràpia s’utilitza sovint junt amb la quimioteràpia i altres tractaments.

La investigació conclou que el fet que el pacient complete el tractament al cap de 12 mesos és beneficiós per a ell en reduir els efectes secundaris dels medicaments, “la qual cosa fa que se senta més sa, perquè no se’ls pren durant un gran període de temps”, assegura la investigadora principal de l’estudi, Belén Montañés.

Entre els efectes adversos molt freqüents del Venclyxto, el medicament indicat per a la leucèmia linfocítica crònica (poden afectar més d’1 de cada 10 persones) estan: pneumònia, infecció de les vies respiratòries altes (els signes són secreció nasal, mal de gola o tos), diarrea, nàusees o vòmits, restrenyiment i/o cansament.

D’altra banda, els efectes adversos freqüents (poden afectar fins a 1 de cada 10 persones) són: infecció greu en la sang (sèpsia), infecció urinària o descens del nombre de glòbuls blancs amb febre (neutropènia febril).

Aquest estudi ha abordat també els costos directes d’aquest tractament. “Amb la introducció de les teràpies orals dirigides de duració fixa, s’estima que la disminució del cost serà de més de 560 milions en el període 2020-2025 a escala nacional”, destaca Belén Montañés.

Per a dur-ho a terme, s’han tingut en compte els costos directes sanitaris: farmacològics, administració, proves realitzades, visites rutinàries, hospitalitzacions i maneig dels esdeveniments adversos.

La leucèmia linfocítica crònica és el tipus de leucèmia més comuna en adults i afecta la sang i la medul·la òssia. Té una edat mitjana de diagnòstic de 71,7 anys i suposa el 30 % dels casos de leucèmia en adults als països occidentals.

La investigació està publicada a la biblioteca virtual SciELO (Scientific Electronic Library Online) i en el portal de divulgació científica Dialnet fundat per la Universitat de La Rioja.

Galeria d'imatges