Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell col·labora amb les diputacions per a fomentar la participació, la transparència i el bon govern en les entitats locals

30/12/2022
  • La Conselleria de Participació destina 1.125.000 euros a les activitats previstes en els convenis

El Consell ha aprovat la col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i les diputacions provincials d’Alacant, Castelló i València per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l’àmbit local per mitjà de la concessió d’ajudes a les entitats locals de les tres províncies en 2023.

A través d’aquests convenis, que compten amb una dotació d’1.125.000 euros a càrrec del pressupost de la Generalitat, s’incentivarà el desenvolupament de projectes municipals que realitzen les entitats locals en aquestes matèries.

La col·laboració amb la Diputació d’Alacant ascendeix a 450.000 euros, 325.000 dels quals els aportarà la Generalitat i 125.000 l’entitat provincial; el conveni amb la Diputació de Castelló compta amb un pressupost màxim de 350.000 euros, 200.000 del Govern Valencià i 150.000 de la institució provincial, mentre que l’acord amb la Diputació de València ascendeix a 1,3 milions d’euros, 600.000 aportats per la Generalitat i 700.000 per l’entitat provincial.

L’aliança entre les quatre institucions reuneix un total de 2.100.000 euros per al foment de la participació ciutadana, la transparència i l’ètica pública, recursos que permetran la millora de la gestió; la utilització conjunta de mitjans i serveis, evitant duplicitats; l’augment de la quantia, i la millora de la qualitat i l’impacte dels projectes.

El 50 % dels fons totals es destinarà a iniciatives de participació ciutadana, mentre que el 50 % restant s’orienta als projectes de transparència i bon govern. Per al repartiment del crèdit, dins de cada tipus d’accions, es tindrà en compte el nombre d’habitants de les entitats locals sol·licitants de la subvenció i es garantirà que aquelles que tinguen menys població disposen d’un percentatge de reserva del total dels fons.

Foment de la participació

Podran accedir a les ajudes de participació ciutadana aquelles actuacions que fomenten la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i la implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, es podran subvencionar els projectes que desenvolupen processos de participació ciutadana a través d’iniciatives orientades a la implicació de la ciutadania en els assumptes públics municipals; les consultes ciutadanes, tant presencials com telemàtiques, relacionades amb la participació en decisions del municipi; els debats, les jornades, les taules redones i altres aspectes relacionats amb la participació en decisions municipals, així com l’impuls de pressupostos participatius.

Així mateix, es podran presentar a la convocatòria les iniciatives en matèria de formació i divulgació de la participació ciutadana, la creació o la redefinició d’espais i òrgans de participació, que faciliten la implicació de la ciutadania en les polítiques municipals, com per exemple consells ciutadans, defensor o defensora del veïnat, comissions de treball, xarxes ciutadanes, fòrums, comités cívics o assemblees ciutadanes.

També es preveu la posada en marxa o l’adequació de normes reguladores o documents sobre la participació ciutadana al municipi i tots aquells projectes, processos, activitats o accions destinades a la millora de la vida comunitària desenvolupades mitjançant tècniques de participació ciutadana.

Millora de la transparència

Pel que fa a les accions de transparència i bon govern en l’àmbit local, seran subvencionables les iniciatives que faciliten la millora dels portals de transparència locals per a facilitar l’accés de la ciutadania a la informació pública.

En aquest àmbit, s’inclouen les propostes d’elaboració o millora dels tràmits o els procediments telemàtics d’accés a la informació pública per a assegurar que la ciutadania hi accedeix de manera clara, senzilla, accessible i comprensible; els projectes i les eines per al compliment de la normativa de transparència; l’elaboració i la implantació d’instruments per a la planificació, l’avaluació i la millora contínua de la transparència de l’entitat i de la política en aquesta matèria, com ara plans estratègics o similars, i la creació d’espais o mecanismes per a la col·laboració o el foment de la innovació pública, com ara laboratoris o comunitats de pràctica.

Al seu torn, podran optar a aquestes ajudes les iniciatives encaminades a l’impuls i el foment de l’obertura i la reutilització de dades de les entitats locals en formats reutilitzables; els projectes per a la promoció de la cultura de les dades obertes i el foment d’iniciatives de reutilització en l’entitat local, i el foment de mecanismes de col·laboració i participació amb entitats i sectors de la població en aquesta matèria.

Altres accions objecte de subvenció poden ser les encaminades a millorar la transparència en la gestió pública d’àmbit local; potenciar la rendició de comptes de l’activitat pública, i millorar la integritat institucional i l’ètica pública. Així mateix, es preveuen actuacions de formació i sensibilització, i de difusió i promoció, de la cultura de la transparència i el govern obert.

Aquests convenis concreten la col·laboració plasmada el 16 de desembre de 2020 en el conveni marc de col·laboració entre la Generalitat i les diputacions de València, Alacant i Castelló i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb l’objectiu d’avançar conjuntament en polítiques de transparència, bon govern i participació ciutadana en les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.