Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell aprova els pactes territorials per l'ocupació i el desenvolupament local participatiu i sostenible

30/12/2022
  • Són un instrument de concertació social per a l'enfortiment de la dimensió territorial de les polítiques socioeconòmiques
  • Es crea el Registre de Pactes Territorials com a eina de coneixement, seguiment i modificacions dels pactes constituïts

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es regula l'adopció i el reconeixement dels pactes territorials per a l'ocupació i el desenvolupament local participatiu i sostenible de la Comunitat Valenciana i se'n crea el registre. Aquest decret no té associada cap quantia econòmica.

La finalitat d'aquesta norma és regular els requisits mínims per a l'adopció i el reconeixement dels pactes territorials de la Comunitat Valenciana com a instruments que garantisquen un creixement d'ocupació de qualitat i desenvolupament sostenible.

També estableix la creació del Registre de Pactes Territorials com a eina que permet el coneixement, seguiment i modificacions dels pactes constituïts.

Els pactes territorials per l'ocupació i el desenvolupament local són una eina que va ser impulsada per la Unió Europea a la fi dels anys 90 com a instrument de concertació social a escala territorial per a avançar en l'enfortiment de la dimensió territorial de les polítiques socioeconòmiques.

Des de llavors, la Generalitat ha fomentat la generació de nous pactes territorials i ha convocat ajudes per a afavorir l'execució de projectes en matèria d'ocupació i desenvolupament local sostenible que s'han desenvolupat, i han establit les bases reguladores i les diverses convocatòries anuals amb uns mínims requisits per a considerar com a tal la figura del pacte territorial, ja que manca una altra regulació.

Amb el pas del temps els pactes territorials han proliferat i adquirit importància en el territori de la Comunitat Valenciana i en l'actualitat han aconseguit un nombre superior a 30.

Per això, i a causa de la seua diversitat, ha sigut necessari regular els requisits mínims per a la creació, organització i funcionament a través d'un decret del Consell, que regularà l'adopció i el reconeixement dels pactes territorials i crearà el seu registre, i permetrà reforçar-ne el reconeixement com a instrument clau per a avançar en el diàleg social i el disseny de les polítiques territorials d'ocupació i desenvolupament local.