Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat Universal

L’Hospital General de Castelló és el primer centre públic de la Comunitat Valenciana a realitzar cirurgia bariàtrica assistida per robot

12/01/2023
L’Hospital General de Castelló és el primer centre públic de la Comunitat Valenciana a realitzar cirurgia bariàtrica assistida per robot
  • El Servei de Cirurgia General de l’Hospital de Castelló inicia les intervencions de cirurgia de l’obesitat amb l’equip Da Vinci
  • El centre castellonenc assoleix les 25 intervencions robòtiques en el primer mes i mig des que es va implantar

El Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de l’Hospital General Universitari de Castelló ha iniciat les intervencions de cirurgia bariàtrica amb l’equip robòtic Da Vinci després de finalitzar el període acreditatiu necessari. Així, esdevé el primer centre públic de la Comunitat Valenciana a realitzar aquesta cirurgia de l’obesitat assistida per robot.

El Servei de Cirurgia ha intervingut ja amb èxit dos pacients mitjançant aquesta tècnica avançada, per la qual cosa consolidarà la cirurgia bariàtrica robòtica com a la principal opció quirúrgica per a aquesta mena de pacients a l’Hospital General de Castelló.

“El robot ofereix avantatges tant per al pacient com per a l’equip professional, ja que afavoreix la recuperació, perquè és una cirurgia menys agressiva i ofereix a l’especialista més exactitud i precisió en els moviments, i una alta qualitat de visió del camp quirúrgic”, ha explicat el cap del Servei de Cirurgia, José Manuel Laguna.

Amb la incorporació de la cirurgia bariàtrica robòtica, el Servei de Cirurgia de l’Hospital General de Castelló torna a ser pioner en l’ús de laparoscòpia en els seus quiròfans, “amb una dilatada experiència que es va iniciar sent un dels primers hospitals espanyols a utilitzar la laparoscòpia, concretament per a l’extirpació de vesícula”, ha assenyalat Laguna.

La incorporació del robot Da Vinci en la cartera de serveis de la cirurgia de l’obesitat “suposa un nou triomf per a l’Hospital General de Castelló”, hi ha afegit.

Perfil del pacient de cirurgia bariàtrica

La cirurgia bariàtrica està indicada per a persones entre els 18 i els 60 anys amb un índex de massa corporal (IMC) superior a 35, encara que el seu objectiu no és estètic sinó “curar les complicacions que s’associen a l’obesitat, que poden causar tant la mort del pacient com la diabetis, la hipertensió, la síndrome d’apnea del son o les malalties cardiovasculars”, ha enumerat Laguna.

A la Comunitat Valenciana s’estima que entorn del 30 % de la població adulta és obesa, per la qual cosa aquesta classe de pacients estan cada vegada més presents en les consultes mèdiques.

L’Hospital General de Castelló va iniciar la cirurgia bariàtrica laparoscòpica l’any 2002 i ha assolit la xifra de 1.225 pacients intervinguts, als quals cal afegir els dos pacients que han rebut ja aquesta cirurgia amb l’assistència robòtica. “És una intervenció complexa, però segura, que cursa amb una estada postoperatòria entorn dels 2-3 dies i en la qual la majoria de pacients no requereix ingrés en una unitat de vigilància intensiva”, ha destacat el cap del servei.

Cirurgia robòtica a Castelló

L’Hospital General de Castelló va realitzar la primera intervenció robòtica assistida per l’equip Da Vinci a la fi del mes de novembre. Des de llavors s’han realitzat un total de 25 cirurgies robòtiques per part dels serveis d’Urologia, amb un registre de 20 intervencions; Ginecologia, amb 3 intervencions, i Cirurgia General, amb 2 intervencions.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats