Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova el decret que desenvolupa la Llei de memòria democràtica i per a la convivència

13/01/2023
  • El text normatiu fa un reconeixement exprés de la memòria democràtica de les dones
  • Es posa en marxa un cens de víctimes de la guerra, la dictadura franquista i la transició de la Comunitat Valenciana
  • Es crea una comissió de la veritat d'àmbit autonòmic per a restablir la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es desenvolupa la Llei 14/2017, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

El decret del Consell s'estructura en 57 articles, distribuïts en 13 capítols. El capítol I conté les disposicions generals en les quals es determina l'objecte i l'àmbit d'aplicació, i fa un esment exprés al reconeixement de la memòria democràtica de les dones.

En aquest sentit, el text normatiu recull que la Generalitat adoptarà les mesures necessàries per a reparar les maneres especials de repressió o violència de qualsevol tipus patida per les dones a conseqüència de la seua activitat pública, política o intel·lectual, durant la guerra i la dictadura fins a la promulgació de la Constitució de 1978, o com a mares, companyes o filles de persones represaliades o assassinades, i les que van patir privació de llibertat o altres penes a conseqüència dels delictes d'adulteri i interrupció voluntària de l'embaràs.

Al seu torn, assenyala que la Generalitat determinarà les accions oportunes per a la difusió i coneixement de les limitacions i discriminacions educatives, econòmiques, socials i culturals que les dones van suportar específicament durant la guerra i la dictadura, a fi de la seua reparació i el reconeixement d'aquelles que les van patir.

Cens de víctimes

El capítol II crea i regula el Cens de víctimes de la guerra, la dictadura franquista i la transició de la Comunitat Valenciana, amb una referència especial a la confecció d'un cens de nounats i menors sostrets donats en adopció sense autorització dels progenitors, durant la guerra, la dictadura franquista i la transició.

Tal com recull el decret, la informació d'aquest cens permetrà l'obtenció de les dades necessàries per a restablir els vincles familiars per al retrobament de les persones afectades i per a poder accedir a les mesures de reconeixement i reparació previstes en la llei, i així com la investigació i el coneixement de la veritat sobre aquests delictes. Amb aquesta finalitat s'adoptaran mesures per a coordinar el cens de nounats i menors sostrets amb els altres censos de les comunitats autònomes i de l'Estat.

Mapa de fosses i identificació de víctimes

El capítol III preveu les disposicions generals sobre actuacions d'investigació, localització, exhumació i identificació de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. En aquest sentit, es fa un esment especial a les víctimes d'El Valle de Cuelgamuros i s'assenyala que es prestarà el suport necessari en les iniciatives d'exhumació i trasllat de les víctimes valencianes que van ser il·legalment i clandestinament inhumades sense autorització i, en molts casos, sense coneixement de les famílies.

El capítol IV es refereix a elaborar i actualitzar el mapa de fosses de la Comunitat Valenciana. S'estableix que les fosses incloses en aquest mapa tindran la consideració de llocs de la memòria de la Comunitat Valenciana.

El capítol V recull les normes dels diferents procediments dirigits a la investigació, localització, exhumació i identificació. A més, preveu la creació d'un registre de víctimes desaparegudes, així com l'elaboració d'un pla valencià d'exhumacions en què es determinaran amb caràcter anual les actuacions prioritàries relatives a l'exhumació de les víctimes desaparegudes, a partir de la informació continguda en el mapa de fosses, les fosses intervingudes i les fosses que es projecten intervindre per altres administracions públiques i entitats memorialistes i de familiars de víctimes, així com atesa la viabilitat tècnica i econòmica de les intervencions.

El capítol VI tracta de la identificació i el Banc de Dades d'ADN. El decret recull l'elaboració d'un pla valencià d'identificació de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista que inclou les persones afectades per la sostracció de nounats i menors. Quant al Banc de Dades d'ADN, haurà de contindre una base de dades dels perfils genètics obtinguts a partir de les restes exhumades de les persones desaparegudes durant la guerra i la dictadura franquista i una base de dades dels perfils genètics dels familiars d'aquestes persones desaparegudes que ho requerisquen.

Igualment, en el cas de nounats i menors sostrets s'haurà de recollir una base de dades de perfils genètics de les mares biològiques i altres familiars, així com de les persones adoptades que ho sol·liciten.

Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes

El capítol VII es refereix a la dignificació de les fosses comunes mitjançant la senyalització d'aquestes com a llocs i itineraris de la memòria democràtica de la Comunitat Valenciana. El capítol VIII regula la posada en coneixement a les Forces i Cossos de Seguretat, la Fiscalia i els òrgans judicials de l'existència d'indicis de la comissió de delictes i atenció a les víctimes amb la creació i regulació de la Xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes.

El text normatiu desenvolupa en el capítol IX els articles de la llei sobre el moviment memorialista. El capítol X aborda la documentació relativa a la memòria democràtica valenciana amb la regulació del dret d'accés als documents i arxius i la creació d'un fons documental de memòria democràtica valenciana per a la investigació històrica, la cerca i l'accés a noves fonts.

Llocs i itineraris de la memòria

El decret regula en el capítol XI els llocs i itineraris de la memòria democràtica valenciana i el contingut del seu catàleg, així com la creació de la xarxa d'espais de la memòria democràtica valenciana en què s'inclouran tots els espais, immobles o paratges amb valors històrics o simbòlics que servisquen com a espais de transmissió de la memòria democràtica, compten o no amb protecció memorialista, com una manera d'integrar i posar en valor la memòria democràtica valenciana a través de la recuperació, senyalització i difusió del patrimoni memorial del període 1931-1982.

El capítol XII desenvolupa els preceptes de la Llei sobre investigació, ensenyament i divulgació, que promouen seccions museístiques, centres d'interpretació i exposicions en els museus gestionats per la Generalitat. Alhora, s'impulsarà el manteniment de sèries documentals sobre memòria democràtica valenciana en el Sistema d'Arxius Valencians i a les biblioteques del Sistema Bibliotecari Valencià. En matèria d'ensenyament, s'impulsarà el programa Escoles amb Memòria.

Finalment, el capítol XIII regula els elements contraris a la memòria democràtica, defineix l'abast del Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i el franquisme i preveu el procediment per a la retirada voluntària dels elements contraris a la memòria democràtica per part dels ajuntaments i, en el cas de no retirada, la iniciació d'un procediment d'ofici per la Generalitat, així com la destinació i custòdia dels vestigis retirats.

Comissió de la veritat

El decret que desenvolupa la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana preveu en la disposició addicional primera la creació d'una comissió de la veritat d'àmbit autonòmic per a restablir la veritat històrica, jurídica i institucional sobre els fets esdevinguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. La seua convocatòria, organització, estructura i funcionament es farà a través d'una ordre de la Conselleria de Qualitat Democràtica en el termini de tres mesos des de l'entrada en vigor del decret esmentat.