Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial contra la Depressió

El 60 % de pacients amb depressió resistent tractats amb estimulació magnètica transcranial en La Fe presenta millora

13/01/2023
  • Aquest tractament no invasiu permet millorar aspectes cognitius, especialment els relacionats amb la memòria i l’atenció
  • Durant l’any passat, els centres d’Atenció Primària van atendre més de 161.000 pacients a causa de la depressió, el 72,8 % de dones enfront del 27,2 % d’homes

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari i Politènic La Fe de València utilitza la tècnica d’estimulació magnètica transcranial en més de 100 pacients amb depressió resistent a altres tractaments convencionals. Aquesta tècnica no invasiva, que no requereix anestèsia, ha obtingut resultats positius en el 60 % dels casos, ja que millora els símptomes cognitius relacionats amb la memòria i l’atenció.

En pacients tractats, ha explicat Pilar Sierra, psiquiatra de la Unitat de Trastorns Bipolars del Servei de Psiquiatria de l’Hospital La Fe, “s’han trobat canvis positius en la cognició del pacient, és a dir, una millora de l’aprenentatge immediat i de la memòria de treball, i la influència del canvi cognitiu és un indicador de la millora en el funcionament global”.

A causa d’aquests resultats, hi ha afegit, “s’ha iniciat un programa de manteniment en aquells pacients que han presentat millora clínica, amb l’objectiu de previndre recaigudes”.

Aquesta tècnica s’aplica, a més, en pacients amb depressió bipolar en els quals també s’observa una resposta més ràpida i un percentatge més gran de remissió. Com a dades positives, destaca la doctora, “es troben una bona tolerància i una elevada adherència al tractament per part dels pacients”.

Línies d’investigació

En aquest sentit, l’Institut Carlos III ha aprovat un assaig aleatoritzat controlat amb cegament doble, denominat Eficàcia i biomarcadors clínics i de neuroimatge de resposta en dos protocols intensius i espaiats d’estimulació magnètica theta burst en depressió resistent.

L’objectiu és investigar l’eficàcia i la seguretat d’aquesta teràpia utilitzant dos protocols diferents i mitjançant la utilització de tècniques de neuroimatge per a determinar predictors de resposta.

L’assaig l’estan duent a terme actualment els integrants de la Unitat de Trastorns Afectius Resistents de l’Hospital La Fe, els doctors Lorenzo Livianos i Josep Ribes, i les doctores Pilar Sierra, Pilar Benavent, Yolanda Cañada i la psicòloga clínica Ana Sabater, conjuntament amb el Servei de Radiologia de l’hospital.

Més de 161.000 pacients atesos als centres de salut

D’altra banda, en el Dia Mundial contra la Depressió, des de Sanitat es recorda la importància de la cura de la salut mental i la promoció d’hàbits saludables.

En aquest sentit, durant l’any passat els centres de salut de la Comunitat Valenciana van atendre 161.779 pacients diagnosticats de depressió. Del total de pacients, les dones en representen el 72,8 % enfront del 27,2 % dels homes.

Per províncies, els centres d’Atenció Primària de Castelló van atendre 18.112 pacients amb depressió; els centres de València, 87.813 pacients, i els d’Alacant, 55.854 pacients.

D’altra banda, la majoria dels pacients amb depressió tenen entre 60 i 85 anys (49,7 %) i entre 40 i 59 anys (30,32 %). Únicament el 9,8 % dels pacients és menor de 40 anys.

Així mateix, les unitats de Salut Mental de la Comunitat Valenciana van atendre l’any passat 27.783 persones amb diagnòstic de depressió. En concret, 4.212 pacients atesos a Castelló, 14.745 a les unitats de València i 8.855 a les d’Alacant.