Presidència

La Ciutat de les Arts i les Ciències celebra el 25é aniversari en Fitur 2023

14/01/2023
La Ciutat de les Arts i les Ciències celebra el 25é aniversari en Fitur 2023
  • El taulell del recinte en la fira oferirà les novetats de l'Oceanogràfic i la temporada de Les Arts
  • La remodelació dels continguts del Museu dedicats al medi ambient, les millores en eficiència energètica i iniciatives com el Projecte Posidònia representen l'aposta del complex per la sostenibilitat
     

La Ciutat de les Arts i les Ciències participa un any més en Fitur 2023, la cita internacional que tindrà lloc a Madrid del 18 al 22 de gener i que reunirà els principals agents de viatges i professionals del turisme. 
 
Entre les novetats que presentarà el complex destaca l'aposta per ser referència en sostenibilitat amb nous continguts i iniciatives. El Museu de les Ciències prepara una remodelació de la tercera planta, que es dedicarà al canvi climàtic i el desenvolupament sostenible, un projecte que enguany es podrà conéixer gràcies a una exposició resum del que serà el treball final i que obrirà les portes a la primavera.
 
El complex es troba immers en una sèrie de projectes de sostenibilitat i eficiència energètica que inclou la implantació d'energies renovables com ara geotèrmia, solucions d'arquitectura bioclimàtica i la instal·lació de plaques solars a les terrasses del Museu. S'hi suma i anticipa, així, la celebració de València com a capital verda europea 2024.

Sobre aquest tema, cal destacar, a més, que el Consell d'Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha subscrit recentment el manifest Dèsset compromisos de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb el desenvolupament sostenible, que declara que el  complex es vincula amb els valors recollits en els ODS.

Una altra de les novetats per a 2023 serà una exposició dedicada a la història i evolució de la Ciutat de les Arts i les Ciències, gestada a la fi dels anys 80, iniciada amb l'obertura al públic del primer dels seus elements, el cinema Hemisfèric, l'abril de 1998, i completada successivament amb diferents edificis i serveis que han rebut en 2022 més de quatre milions de visitants.

La mostra reunirà maquetes, esbossos, fotografies i peces originals, i en aquesta s'exposaran els projectes de l'arquitecte i enginyer valencià Santiago Calatrava, creador de la pràctica totalitat del complex per encàrrec de la Generalitat Valenciana. 

Cal destacar, a més, els actes i esdeveniments que se celebren en el complex, que compta amb grans espais per a congressos, festivals i trobades de diversos sectors, com ara noves tecnologies i sostenibilitat, que atrauen nombrosos visitants a la ciutat de València.
 
Oceanogràfic i Projecte Posidònia

 
L'Oceanogràfic presentarà per la seua part nova programació en el marc de la seua campanya de conscienciació Tortugues II: descobreix 200 milions d'anys en un dia, diverses accions entorn de la celebració del seu 20 aniversari; la nova experiència Llac viu, la remodelació de l'Arca de la Mar, el centre de recuperació i conservació d'animals marins de la Fundació Oceanogràfic, la nova pel·lícula en 4D L'odissea de la tortuga o l'eina de realitat augmentada per a acostar el coneixement sobre la biologia de les espècies als visitants.

Dins de la missió de l'Oceanogràfic de València de posicionar-se com un centre referent en sostenibilitat, l'aquari de la Ciutat de les Arts i les Ciències du a terme diversos projectes d'investigació, conservació i divulgació científica com el Projecte Xàbia i, més recentment, el Projecte Posidònia.
 
Aquesta última iniciativa, posada en marxa el passat 2022 a través de la Fundació Oceanogràfic i en col·laboració amb el fons temàtic solidari Mediterranean Fund de Banca March, té com a objectiu identificar i valorar les prades de posidònia oceànica i de la biodiversitat marina en tres àrees situades a la Marina Alta. El Projecte Posidònia es compon d'una fase tecnicocientífica i una altra interpretativa per a informar i sensibilitzar sobre el valor d'aquest hàbitat greument amenaçat tant les persones usuàries nàutiques com la comunitat escolar o la població dels municipis de l'àrea d'estudi. 
 
Les Arts presentarà la seua programació d'excel·lència que comença aquest mes de gener amb l'estrena de Jenůfa, de Leoš Janáček, títol inèdit en el repertori del teatre i que serà el punt d'eixida d'una completa retrospectiva del repertori, amb òperes mai abans programades: Alcina, de Händel, cimera del Barroc; Ernani, una de les millors partitures del jove Verdi; Cendrillon i el descobriment del talent de Pauline Viardot.

La temporada anunciada per a 2023 inclou, a més, dos títols molt estimats pel públic: la genialitat de Mozart i Don Giovanni, i la revolució de Wagner amb Tristan und Isolde. El centre d'arts complementarà 'oferta operística amb un ampli ventall d'activitats, que inclouen la música simfònica, el lied, la dansa, el flamenc i les músiques del món, i un potent programa educatiu i d'accés per a tots els públics.

La incorporació de CaixaForum reforça el complex com a destinació única, amb una oferta àmplia per a tots els públics. El passat 22 de juny va obrir les portes CaixaForum València a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Es tracta del centre CaixaForum més singular de la xarxa de centres culturals de la Fundació La Caixa a Espanya. L'edifici Àgora, de Santiago Calatrava, acull en l'interior l'obra de l'arquitecte Enric Ruiz-Geli, un espai dedicat a la difusió del coneixement que té dues sales d'exposicions i un auditori, a més d'altres espais, i ha atret des de la seua inauguració i fins a l'1 de gener d'enguany més de 670.000 visitants. 

Nous mercats
 
La Ciutat de les Arts i les Ciències disposarà d'un espai en l'estand de Turisme Comunitat Valenciana, tant en la zona de reunions com en els taulells per a atendre el públic professional entre setmana i els visitants durant el cap de setmana.
 
Al certamen acudirà personal tècnic del departament comercial de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb l'objectiu de crear nous contactes i renovar acords, així com conéixer les claus del futur i tendències del sector. En aquest sentit, es mantindran trobades amb els principals operadors turístics i les plataformes de venda en línia, a més de buscar nous mercats a través d'acords amb Headout, per a arribar al públic americà, i Get your guide per a promocionar el complex en països com el Japó. 
 
Un altre dels objectius comercials és el turisme de creuers, per la qual cosa s'han organitzat reunions comercials amb Calypso, Mardmesa i BC Tours per a reforçar els acords i augmentar la tendència positiva de les visites al Museu de les Ciències procedents d'aquesta mena de viatges. 
 
En el taulell s'instal·larà un photocall dedicat a l'astronomia, un dels principals continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb el qual es convida el públic a compartir en Instagram les fotos com a "astronautes", etiquetar la Ciutat de les Arts i les Ciències @ciudadartesciencias amb l'etiqueta #Fitur2023 i participar, així, en el sorteig de 50 entrades del Museu de les Ciències. 

Galeria d'imatges