Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Lloguer d’habitatges

La Conselleria d’Habitatge elabora una guia pràctica sobre els drets i els deures de les persones arrendatàries

16/01/2023
  • La guia s’ha elaborat en col·laboració amb la Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat, de la Universitat de València
  • El manual aborda temes relacionats amb la duració del contracte i l’ús de l’habitatge, així com els desnonaments

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General de Coordinació, ha elaborat una guia pràctica dels drets d’inquilins i inquilines, que recull aquelles qüestions referides a l’hora de llogar un habitatge. La iniciativa ha sigut possible gràcies a la col·laboració amb la Càtedra d’Habitatge i Dret a la Ciutat, de la Universitat de València.

El director general de Coordinació de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, ha explicat la utilitat d’aquesta guia per a les persones que viuen en règim de lloguer, que té en compte l’aplicació recent de mesures per part del Govern d’Espanya, com per exemple la pròrroga a l’increment del preu dels lloguers al 2 % per a combatre la inflació. Un blindatge que, segons ha afirmat, “no sempre es compleix”.

Marc Aparisi ha assegurat que “enfront de les pràctiques abusives, el més important és que els inquilins i inquilines coneguen de primera mà els seus drets i en puguen fer ús. Hi ha tota una legislació que dona suport i cobertura suficient a les persones que viuen de lloguer, però el coneixement que se’n té és molt baix”.

La guia inclou aspectes clau relacionats amb els contractes de lloguer, com ho són la duració del contracte; el preu del lloguer; les reparacions i les despeses de l’habitatge; l’accés i l’ús de l’habitatge, i l’expulsió i els desnonaments de l’habitatge. També aborda temes relacionats amb la discriminació i l’assetjament immobiliari.

Un altre dels temes que aborda el text és el relatiu a la pobresa energètica, amb indicacions sobre ajudes com el bo social d’electricitat i el dret a un increment en les quantitats percebudes per la renda valenciana d’inclusió per al pagament dels subministraments.

Així mateix, es pot accedir al contingut en la pàgina de la Càtedra d’Habitatge de la Universitat de València (guia).