Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

L’Ivace concedeix 50.000 euros a Fepeval per al desenvolupament d’actuacions sobre les àrees industrials de la Comunitat Valenciana

17/01/2023
  • En 2022 hi ha hagut jornades informatives a les tres províncies de la Comunitat Valenciana per a assessorar els municipis en la constitució d’EGM
  • S’ha desenvolupat el II Programa superior de direcció de parcs empresarials i el 3r Congrés d’Àrees Industrials

L’Ivace ha concedit 50.000 euros a la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana (Fepeval), per a donar a conéixer la Llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials i impulsar les accions que s’hi preveuen.

En concret, la subvenció ha permés el desenvolupament d’actuacions com la celebració de jornades d’assessorament als municipis industrials per a la constitució d’entitats de gestió i modernització, EGM, en les àrees empresarials, i la celebració de la segona edició del Programa superior de direcció de parcs empresarials i del 3r Congrés d’Àrees Industrials.

Aquesta ajuda, que s’ha publicat en el DOGV aquest dimarts 17 de gener de 2023, es troba inclosa en el Pla estratègic de subvencions 2022-2024 de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

En aquest sentit, el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, ha destacat la col·laboració entre la Conselleria, a través de l’Ivace, i Fepeval “per a modernitzar i promocionar les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, millorant-ne la qualitat, incrementant la competitivitat de les empreses que s’hi instal·len i contribuint a generar ocupació sostenible i de qualitat”.

Assessorament EGM

Durant 2022 Fepeval, en col·laboració amb l’Ivace, ha celebrat quatre jornades d’assessorament per a la constitució d’EGM que han tingut lloc a Almoradí i les comarques de la Plana Baixa, el Camp de Túria i l’Horta Sud.

Totes aquestes jornades han comptat amb la col·laboració dels ajuntaments, l’entitat de gestió de les àrees industrials (en cas que hi haja), les persones propietàries de les parcel·les industrials de la zona i els empresaris dels polígons industrials, així com el Pacte Territorial per l’Ocupació de la Plana Baixa, la Mancomunitat del Camp de Túria i la Mancomunitat de l’Horta Sud.

Cal destacar que les EGM són un element clau per a l’impuls i la professionalització de la gestió de les àrees industrials i un clar exemple del foment de la implicació municipal i la col·laboració publicoprivada per a la millora de les infraestructures i els serveis existents als parcs empresarials.

Són també una clara oportunitat per a fer les àrees industrials més competitives i sostenibles i beneficiar, al seu torn, les empreses ja implantades.

II Programa superior direcció parcs

Una altra de les accions finançades per l’Ivace ha sigut l’organització i el desenvolupament de la segona edició del Programa superior de direcció de parcs empresarials, que ha sigut impartit per la Universitat d’Alacant i en el qual s’han format persones professionals per a la gestió i la direcció d’àrees industrials a la Comunitat Valenciana.

Aquesta segona edició ha complit tots els seus objectius, contribuint a la professionalització de 25 alumnes en la gestió i la direcció de les àrees empresarials, impartint coneixements pràctics i dotant de les eines necessàries per a optimitzar la tasca que desenvolupen els gestors.

La formació d’aquest programa superior ha estat plenament alineada amb els objectius de la Llei d’àrees industrials de la Comunitat Valenciana, que és la primera a escala nacional a introduir la figura de la gerència de l’àrea industrial com a element clau per a la professionalització de la gestió d’aquests espais econòmics compartits. Així mateix, és també un reconeixement a la figura dels gestors d’àrees empresarials.

3r Congrés Àrees Industrials

De la mateixa manera, la subvenció de l’Ivace ha permés l’organització, el desenvolupament i la celebració del 3r Congrés d’Àrees Industrials, que va tindre lloc els passats 13 i 14 de desembre a Alacant.

Aquesta iniciativa va reunir representants de diverses entitats i organismes experts en la gestió de parcs empresarials de tot Espanya, així com professionals i ponents que van exposar els seus coneixements i casos de bones pràctiques per a contribuir a impulsar la qualitat dels espais empresarials.

Durant el seu desenvolupament es va aprofundir en aspectes fonamentals per a millorar la gestió de les àrees industrials i assolir la sostenibilitat, com ara l’economia circular, la digitalització i la indústria 4.0, la simbiosi industrial, la mobilitat sostenible, la seguretat, la gestió d’infraestructures i els serveis de valor afegit dels espais industrials.

Un altre dels grans temes abordats van ser els avantatges de la constitució d’EGM, una nova figura jurídica que ja s’està implantant en les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, que genera serveis de valor afegit i estimula, alhora, la col·laboració publicoprivada per a millorar la competitivitat i la productivitat.

Galeria d'imatges