Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

El Consell aprova el Projecte de llei de diversitat familiar i suport a les famílies

20/01/2023
  • El text reconeix la diversitat familiar i fa costat a les famílies garantint l'accés a drets en diversos àmbits
  • Destaca la importància de les famílies en la societat i impulsa polítiques de representativitat i codecisió en la política de la Generalitat

El Ple del Consell ha aprovat el Projecte de llei de diversitat familiar i suport a les famílies, que garanteix l’accés de totes les realitats familiars a una sèrie de drets en diversos àmbits i reconeix la diversitat de les famílies com un espai clau de socialització i convivència.

El 7 d’octubre de 2022 el Ple del Consell va aprovar l’avantprojecte de llei i posteriorment es va traslladar al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana per a recaptar-ne el dictamen. En aquest procés, el projecte de llei ha incorporat algunes modificacions vinculades a les observacions realitzades per aquest òrgan consultiu, que no alteren de manera significativa el contingut del text anterior. Ara, una vegada aprovat el text, el Consell procedirà a enviar el projecte de llei a les Corts, per a la tramitació parlamentària.

El nou projecte legislatiu, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, proporciona un marc propi i unificat dels drets de les famílies i dona cobertura, amb rang de llei, a les polítiques de suport a les famílies que s’han desenvolupat els últims anys.

Es tracta d’una norma que, amb caràcter transversal, reconeix la importància de les famílies en la nostra societat, impulsa polítiques de redistribució de la riquesa en la seua dimensió més àmplia (econòmica, relacional i d’usos del temps), reconeix drets i impulsa polítiques de representativitat i codecisió en la política general de la Generalitat en matèria familiar.

El contingut de la llei s’estructura en quatre títols, que pretenen donar resposta a les diverses necessitats de les famílies i establir mesures de suport a les persones que les componguen, com a mitjà de millora del seu benestar social, qualitat de vida i accés als recursos existents.

La norma es troba orientada en quatre punts clau: el reconeixement de la diversitat familiar; la corresponsabilitat, la protecció a la maternitat i la paternitat, i el temps per a les famílies; les famílies en situació de vulnerabilitat o protecció especial, i els drets en l’àmbit de l’educació, la sanitat, l’habitatge o el consum.

Objectius i novetats de la llei

La nova llei assumeix el canvi social produït en les últimes dècades en les realitats familiars i estableix el suport a les famílies des d’una perspectiva integral, amb mesures i drets que donen seguretat a les famílies i protecció a aquelles que més ho necessiten.

Quant als seus objectius, a més de reconéixer la diversitat familiar, garanteix els drets de les famílies en diversos àmbits i pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la protecció, la promoció i el suport a les famílies com a principal agent de desenvolupament de la nostra societat.

En aquest sentit, aposta per afavorir que les persones puguen triar el projecte de família que volen, protegir la maternitat i paternitat lliures i responsables, i avançar en la corresponsabilitat i en la disposició de temps per a la seua dedicació a la criança i a les cures en l’àmbit familiar.

Amb l’objectiu de previndre l’exclusió social de les famílies i de les persones que les integren, s’estableixen una sèrie de mesures per a protegir aquelles que es troben en situació d’especial vulnerabilitat.

Així mateix, la norma eleva a rang de llei el reconeixement de les famílies monoparentals i n’actualitza la normativa.

Necessitat d’aprovació d’aquesta llei

La necessitat del desenvolupament d’aquesta norma respon a la falta d’un marc propi de reconeixement amb rang de llei sobre les famílies, atesa la realitat actual respecte a la seua composició i a les seues dinàmiques de canvi.

Hi continua havent serioses dificultats per a la conciliació professional, personal i familiar que dificulten la conformació de famílies i la presa de decisions relatives a fer passos cap a la independència. Respecte a la corresponsabilitat, continua sent una assignatura pendent en la societat, en què les dones continuen sostenint la major part de les tasques de criança i cures.

A més, la situació de vulnerabilitat econòmica i exclusió social en la qual viuen moltes famílies, així com la dificultat d’accés a uns certs drets, com l’educació, la sanitat o especialment l’habitatge, fa necessària la posada en marxa de mesures que ajuden al benestar social i a una vida digna de totes les famílies.