Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

El projecte d’Arquitectura Sense Fronteres, impulsat per la Generalitat a Alacant, rep un premi de la Fundació ‘la Caixa’

19/01/2023
  • La recuperació del barri del Cementeri d'Alacant ha sigut guardonada en la setena edició dels premis a escala nacional
  • L'actuació està dirigida a la recuperació d'habitatges i de l'entorn urbà del barri

L'ONG Associació Arquitectura Sense Fronteres ha sigut guardonada en els VII Premis Fundació La Caixa a la Innovació Social pel projecte de recuperació del barri del Cementeri d'Alacant, iniciativa que impulsa la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura.

Per al director general de Qualitat i Rehabilitació, Alberto Rubio, aquest premi reconeix "una iniciativa que té valor en si mateixa, pel suport que està rebent un dels barris més vulnerables d'Alacant i per tractar-se d'un valor estratègic". "És primordial per a la Conselleria d'Habitatge estar junt amb el tercer sector, el qual està operant ja en àrees competencials autonòmiques".

Alberto Rubio ha subratllat la importància d'aquest tipus d'iniciatives que "tenen la virtut de conjuminar actuacions de millora de la seguretat i salubritat dels habitatges, i les polítiques d'inclusió laboral".

L'actuació en aquest barri de 170 habitatges i 800 veïns i veïnes que es va iniciar en 2021 consisteix a rehabilitar habitatges i crear espais comuns com jardins i un hort urbà, la qual cosa suposa adequar els espais per a propiciar una millora en les condicions de vida de les persones.

Així mateix, aquestes intervencions serveixen per a dotar d'oportunitats la formació activa i l'accés a l'ocupació de les persones de la barriada.

El procés de rehabilitació integral és finançat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica amb una aportació inicial de 200.000 euros, per mitjà d'un conveni amb l'ONG Arquitectura Sense Fronteres. Aquesta aportació pertany al programa Assercions de regeneració d'àrees urbanes en situació del vulnerabilitat integral. Aquest conveni de col·laboració amb l'ONG ha sigut renovat recentment amb una nova dotació de 500.000 euros per a l'exercici 2023.

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, va visitar el barri del Cementeri d'Alacant el mes de juliol passat per a conéixer de primera mà els treballs que es duen a terme i poder comprovar els avanços i l'abast del projecte.

L'Associació Arquitectes Sense Fronteres porta fent la seua labor des de 2017, la qual cosa ha permés millorar les condicions de vida de vora 200 famílies alacantines.

Galeria d'imatges