Presidència

La Generalitat cogestionarà el programa europeu de cooperació interregional ‘Conca del mar Mediterrani’

22/01/2023
La Generalitat cogestionarà el programa europeu de cooperació interregional ‘Conca del mar Mediterrani’
  • Constitueix la iniciativa de col·laboració transfronterera més important impulsada per la Unió Europea per al període 2021-2027 i una nova oportunitat de finançament per a entitats i ciutadania
  • L’Oficina de la Generalitat està treballant des de 2008 en el desenvolupament de programes europeus de veïnatge amb països del Mediterrani i aspira a esdevindre referent

La Generalitat, a través de la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea, cogestionarà el programa de cooperació transnacional Interreg VI-B NEXT Conca del mar Mediterrani (NEXT MED), aprovat recentment per la Comissió Europea, que constitueix la iniciativa de cooperació transfronterera més important implementada per la UE per al període 2021-2027.

L’aprovació del programa Interreg és una nova oportunitat de finançament per a les entitats valencianes i la ciutadania, ja que està dotat, de manera global, amb un total de 253 milions d’euros. Aquesta quantitat suposa un increment de 44 milions d’euros del pressupost en comparació amb el seu programa antecessor, ENI CBC MED, que, per al període de 2014-2020, va comptar amb una inversió de 209 milions d’euros.

L’objectiu del programa és contribuir a la consecució d’un desenvolupament intel·ligent, sostenible i just per a tots en la conca mediterrània donant suport a una cooperació equilibrada, duradora, i una governança multinivell. Interreg NEXT MED proporcionarà fons per a projectes desenvolupats i gestionats per administracions públiques, universitats, instituts tecnològics, organitzacions privades i altres entitats de la societat civil.

L’autoritat de gestió d’aquest programa, en el qual participen 15 països, és la regió autònoma de Sardenya (Itàlia). No obstant això, atesa la complexitat i l’ampli àmbit de cobertura geogràfic que té, es disposa, per a la seua gestió, de dues oficines de suport anomenades antenes. Cadascuna de les oficines cobreix un àmbit geogràfic determinat: el Mediterrani oriental, a través de l’antena d’Àqaba (Jordània), i el Mediterrani occidental, a través de la de València.

L’antena de València, acollida per la Generalitat a través de la Direcció General de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, funciona com a estructura descentralitzada per a la gestió de programes de cooperació entre regions del Mediterrani des de 2008 i aspira a esdevindre un referent.

La primera convocatòria de propostes d’Interreg NEXT MED està prevista per a mitjan 2023 i abordarà totes les prioritats i els objectius específics del programa. Es convida a les entitats interessades a seguir la informació que es facilitarà en la web del programa.

En aquesta nova edició, el programa acollirà dos països nous, que són Algèria i Turquia. Amb això, el nombre de socis del programa ascendeix a 15, amb un total més de 90 territoris elegibles. Els països de la conca mediterrània participants són els següents: Grècia, Espanya, França, Itàlia, Xipre, Malta i Portugal, a més d’Algèria, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, Palestina, Tunísia i Turquia.

Galeria d'imatges