Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Balanç dependència

Aitana Mas: “Igualtat ha triplicat el nombre de persones en situació de dependència ateses des de 2015”

21/01/2023
  • Al tancament de 2022 un total de 135.154 persones estaven rebent un servei o una prestació de dependència enfront de les 41.955 de 2015
  • Des de linici de la passada legislatura shan resolt 185.140 expedients

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat que els serveis de la Direcció General d’Atenció Primària i Autonomia Personal de la Conselleria encarregats de la gestió de la dependència han triplicat el nombre de persones ateses des de l’inici de la passada legislatura, el juliol de 2015.

Aitana Mas ha assenyalat que, segons es desprén de l’informe que la Conselleria elabora tots els mesos, que es publica en la seua pàgina web, en aquests moments hi ha 135.154 persones en situació de dependència que estan sent ateses a través d’algun servei o rebent una prestació econòmica. Aquesta quantitat suposa tres vegades l’existent el juliol de 2015, quan hi havia 41.955 persones dins del sistema.

La vicepresidenta ha indicat que aquestes xifres evidencien “el compliment del que vam dir: arribem al poder per a rescatar persones i fer la vida més senzilla, dins de la complexitat del dia a dia, a una part de la ciutadania”.

En aquest sentit, Aitana Mas ha assegurat que s’ha fet “un gran treball” en aquesta àrea amb l’aplicació de noves fórmules de gestió, que van des de la creació d’un model de valoració, des de l’atenció primària de Serveis Socials municipals, fins a la constitució d’un grup especial operatiu, que està permetent “desbloquejar” aquells expedients més complexos.

Balanç de dependència

D’acord amb el balanç d’aquests últims 8 anys, el nombre total d’expedients resolts de persones en situació de dependència és de 185.140, 34.913 dels quals es van resoldre durant 2022.

Aquesta quantitat de l’any passat, ha destacat Mas, “suposa una mitjana de 135 expedients diaris”, cinc vegades més que els resolts durant 2015. Així mateix, si es comptabilitza des de l’inici de la passada legislatura, s’han incorporat al sistema 93.199 noves persones beneficiàries.  

La vicepresidenta ha afirmat que l’agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de noves persones beneficiàries al sistema es deu al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria, amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia el juny de 2015, que superava les 45.000, quantitat que en aquests moments s’ha reduït un 71,6 %.

Així mateix, ha destacat també l’increment tots aquests anys del nombre de sol·licituds, “43.686 presentades durant 2022”, una dada que, a judici seu, posa de manifest “la confiança de la ciutadania en el sistema”.

Quant al cost de les prestacions econòmiques, la Conselleria va abonar en 2022 un total de 490,8 milions d’euros, i des de l’inici de la passada legislatura la quantitat ascendeix a més de 2.600 milions d’euros, només en prestacions econòmiques, als quals caldria sumar el cost dels serveis.

Dades de prestacions i serveis

L’any 2022 es va tancar amb un total de 135.154 persones en situació de dependència ateses. Concretament, 106.859 reben una prestació econòmica (per a assistent personal, persona cuidadora familiar o professional, o vinculada a algun servei com el residencial o de dia); 27.031 persones són ateses a través d’un servei (teleassistència, ajuda a domicili, habitatge tutelat, residències o centres de dia), i, finalment, 1.264 persones reben un servei de prevenció o promoció en centres d’atenció precoç o d’habilitació psicosocial en un CRIS, entre altres.

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas