Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Visita Villena

Aitana Mas: “L’obertura del Punt de Trobada Familiar de Villena és un exemple més de la xarxa de proximitat de serveis socials que estem construint des de 2015”

23/01/2023
Aitana Mas: “L’obertura del Punt de Trobada Familiar de Villena és un exemple més de la xarxa de proximitat de serveis socials que estem ...
  • La vicepresidenta ha visitat el punt de trobada familiar i l’ajuntament de Villena 
  • Ha destacat que, des de 2015, la Conselleria ha quintuplicat el pressupost de serveis socials a la ciutat de Villena 

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha visitat el Punt de Trobada Familiar (PTF) de Villena, obert des del mes de novembre passat, i ha destacat que aquesta obertura “és un exemple més de la xarxa de proximitat de serveis socials que estem construint des de 2015”, cosa que suposa que les famílies de Villena i la resta de la comarca “no s’hagen de desplaçar a ciutats com Elda o Alcoi”.

Garantim així, ha assegurat, un dels objectius marcats pel Govern de la Generalitat, ja que “permetem l’accés de la ciutadania a prestacions bàsiques a les quals té dret i que són garantia d’una societat que cuida dels seus ciutadans i ciutadanes”.

El PTF de Villena forma part de l’ampliació de la xarxa de punts de trobada familiar a la Comunitat Valenciana i presta atenció especialitzada en situacions de conflictivitat familiar, tant als veïns i veïnes del municipi com els dels set municipis que conformen el partit judicial.

Aitana Mas ha explicat que la Conselleria s’encarrega, en col·laboració amb l’Ajuntament de Villena, de mantindre aquest centre mitjançant la contractació de les seues treballadores, i aquesta obertura se suma, a la província, als que ja hi ha a Alacant, Alcoi, Elx, Elda, Sant Vicent del Raspeig i Torrevieja.

La nova xarxa de PTF de la Comunitat Valenciana, ha assenyalat, respon a una “redefinició integral del model”, que preveu una ampliació de la xarxa amb l’obertura a la província d’Alacant, a més del de Villena, de tres punts més a Dénia, la Vila Joiosa i Orihuela, amb la qual cosa la província tindrà deu poblacions que comptaran amb aquest servei.

Nou model d’atenció

La vicepresidenta ha destacat que, des de la passada legislatura, la Conselleria ha anat consolidant un nou model de punts de trobada familiar amb 11 instal·lacions noves, que han ampliat a 28 el nombre de poblacions on es compta amb aquest servei que presta atenció especialitzada en situacions de conflictivitat familiar.

Dels 11 punts nous, n’hi ha tres a les localitats alacantines d’Orihuela, la Vila Joiosa i Villena; set als municipis valencians de Buñol, Alzira, Alfafar, Llíria, Sueca, Torrent i Xàtiva, i un a la província de Castelló, que es troba a Vila-real.

El punt de trobada familiar és un servei específic que presta temporalment atenció professional especialitzada per a facilitar que xiquets, xiquetes i adolescents puguen mantindre relacions amb els seus familiars, o persones pròximes, durant els processos i les situacions de separació, divorci, protecció d’infància i adolescència, o altres supòsits d’interrupció de la convivència familiar.

Així mateix, ofereix la posada en marxa de plans d’intervenció específics, particularment per als casos de xiquets i adolescents víctimes de violència de gènere, en compliment amb les mesures acordades en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

Serveis Socials de Villena

En la seua visita a Villena, la vicepresidenta s’ha traslladat a l’ajuntament per a reunir-se amb l’alcalde, Fulgencio Cerdán, on ha destacat l’“aposta” de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “pel municipalisme”, amb un augment progressiu en els últims anys del pressupost dirigit als programes dels serveis socials municipals.

La vicepresidenta ha reivindicat que aquest “és un pas més en el desenvolupament d’un model de fer polítiques socials que se centra en les persones. Des de 2015, hem quintuplicat el pressupost dels Serveis Socials de la ciutat de Villena, així com la inversió per ciutadà”, de la qual ha destacat les prestacions econòmiques d’urgència, com ara l’ajuda a domicili, els programes d’atenció i participació de persones majors, els itineraris d’inclusió social i els programes d’intervenció familiar o per la igualtat LGTBI.

En altres paraules, ha assenyalat, “hem passat d’una inversió heretada en 2015, de 196.000 euros, a la inversió actual de més d’un milió d’euros”, la qual cosa repercuteix en més treballadores socials que creen “una solvent primera línia d’atenció pròxima a les persones més necessitades”.

Aquesta quantitat, ha explicat Mas, ha incrementat la ràtio de professionals, que ha passat d’1 professional per cada 16.000 persones en 2015 a 1 per cada 1.500 l’any passat, cosa que permet prestar una atenció “més pròxima, més ràpida i més individualitzada”.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas