Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Conveni amb Novaterra

L’IVAJ amplia a 30 anys el programa d’inserció laboral amb Novaterra per a joves amb dificultats d’ocupabilitat a Alcoi

23/01/2023
L’IVAJ amplia a 30 anys el programa d’inserció laboral amb Novaterra per a joves amb dificultats d’ocupabilitat a Alcoi
  • En 2022 hi van participar 79 joves i es van assolir més de 60 contractacions després de passar per aquest programa
  • El pressupost previst per al programa és de 50.000 euros

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha signat un nou conveni de col·laboració amb la fundació Novaterra per a dur a terme un programa d’inserció laboral a joves amb dificultats per a accedir a l’ocupació a Alcoi.

D’aquesta manera, es manté la col·laboració entre totes dues entitats, però amb la novetat que enguany podran accedir a aquesta iniciativa persones d’un màxim de 30 anys i a partir dels 17. En anteriors edicions el límit d’edat va quedar fixat en els 26 anys.

El pressupost que l’IVAJ posa a la disposició de Novaterra és de 50.000 euros per a finançar aquesta iniciativa a Alcoi, i també a Alzira.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha destacat la necessitat de treballar perquè “no es deixe ningú arrere combatent l’exclusió social”. El deure com a Administració, ha continuat, és assolir una “vida digna basada en la inclusió laboral i social, i l’autonomia de totes les persones”, ha asseverat.

Martí ha remarcat que aquesta classe d’accions tracten de “potenciar l’ocupabilitat dels col·lectius vulnerables que presenten un elevat índex d’exclusió social que els impedeix, o els dificulta, accedir als sistemes normalitzats o de formació i ocupació, fomentant-ne la inclusió i la participació i millorant-ne les possibilitats a l’hora de trobar treball”, hi ha afegit.

L’objectiu d’aquesta col·laboració, per tant, és activar aquest col·lectiu de joves des del punt de vista personal i laboral, fent-los conscients que, només millorant les seues eines personals i laborals, a més de la seua qualificació professional, podran accedir a llocs de treball que els permetran tindre independència, estabilitat i sostenibilitat en el temps, fomentant així la seua emancipació.

De fet, durant l’any passat hi van participar un total de 79 joves, 38 dels quals van ser activats laboralment, i es van assolir més de 60 contractacions.

Quant al perfil de les persones que van formar part d’aquesta iniciativa, es tracta de joves immigrants, amb mesures judicials, amb discapacitat, en situació d’exclusió sociocultural o víctimes de violència de gènere, a més de joves que es troben en centres d’acolliment i pisos d’emancipació.

De 17 a 30 anys

En concret, aquest programa es dirigeix a persones joves d’entre 17 i 30 anys que presenten més dificultats per a accedir a l’ocupació, especialment aquelles que necessiten més empenta i una intervenció més exclusiva per a dotar-los de les eines necessàries per a realitzar una bona entrevista de treball, superar-la i mantindre’s en el lloc de treball.

Aquestes persones es troben en graus d’exclusió social diferents, motivats per situacions de pobresa, persones sense llar, persones desemparades, apartades socialment, recluses o amb mesures judicials, víctimes de qualsevol classe de maltractament o violència de gènere, entre altres.

L’activitat es desenvolupa en diverses fases. El primer pas és el preitinerari, en el qual es diagnostiquen l’ocupabilitat, les competències digitals i el coneixement de les eines clau per a accedir a l’ocupació. A més, es desenvolupen tallers i es treballa amb aquestes persones l’autoestima i l’autoconcepte, i la gestió emocional.

Posteriorment, començarà la fase d’itinerari sociolaboral sota la premissa de tres conceptes agrupats en les sigles COL (coneix-te, organitza’t, llança’t).

Mètode Ikigai

Per al procés de coneixement personal es treballarà amb mètodes com l’Ikigai, d’origen japonés i sense traducció literal al valencià, però que es pot associar a la cerca d’un propòsit. És un recurs de gestió cada vegada més emprat en la gestió emocional. Així mateix, es traçaran recorreguts laborals, s’impartirà formació per a l’elaboració de currículum o presentació per a llocs de treball.

Per a l’apartat d’organització s’aposta per l’orientació en tallers grupals per a la gestió del temps, la comunicació, el treball en equip o la motivació personal i l’autonomia. Els joves que participen en el programa aprendran a respondre entrevistes de treball, que se simularan, i a analitzar ofertes laborals, entre altres competències.

Finalment, l’apartat Llança’t es compon de formació en relacions laborals, ús de xarxes socials, creació d’agendes laborals i posicionament davant d’ofertes. Per a acabar l’itinerari, s’avaluarà el grau d’autonomia de cada participant.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del director general del Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí