Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Innovació

La Generalitat licita les obres de rehabilitació i ampliació d’un edifici de 13 habitatges del carrer Caputxins de Castelló

24/01/2023
  • Seran els primers habitatges públics sostenibles i innovadors de la Comunitat Valenciana
  • La data de la presentació d’ofertes conclou el 20 de febrer

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), ha licitat les obres de rehabilitació d’un edifici pilot de 13 habitatges públics mitjançant criteris de sostenibilitat, situat a l’avinguda de Caputxins, 32, de Castelló de la Plana.

Aquesta actuació es desenvolupa en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea Next Generation.

El projecte desenvolupa la proposta guanyadora del concurs d’avantprojectes amb participació de jurat, convocat per la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, per a la redacció de projecte de rehabilitació amb ampliació i direcció facultativa d’obra d’aquest edifici. La proposta amb el lema Viu i conviu, de l’equip format per l’UTE Civera, Prior, Viu i Conviu, va ser seleccionada.

El pressupost de licitació de les obres és de 3.276.856 euros (IVA inclòs) i el termini de presentació d’ofertes conclou el pròxim 20 de febrer.

L’objectiu d’aquesta actuació és ampliar un edifici residencial de 1962 de huit habitatges, de planta baixa més tres plantes, per a transformar-lo en una construcció de sis plantes destinada a habitatge per a diverses unitats de convivència, amb un total de 13 habitatges organitzats entorn d’un pati bioclimàtic central. La superfície total construïda és de 2.000,95 m².

Cal destacar que el projecte planteja dos models residencials. D’una banda, un model vinculat a la façana on l’habitatge es concep com una unitat bàsica amb capacitat d’adaptació a les necessitats dels usuaris mitjançant l’agregació o la sostracció de noves dependències. Totes aquestes dependències es vinculen a la façana i el pati, excepte el bany i un dormitori, que es vinculen al pati central exclusivament. Per tant, en el disseny ha prevalgut el benestar dels futurs usuaris dels habitatges a través d’un model residencial, on s’han valorat els espais exteriors de grandària suficient per a poder desenvolupar diverses activitats.

Model cohabitatge

D’altra banda, el segon model és una unitat de cohabitatge, un habitatge col·laboratiu on dues unitats de convivència diferents comparteixen espais. L’immoble es compon de dos espais residencials independents, afegint-hi un espai central comú destinat a cuina-menjador-estar. Els habitatges són flexibles i desjerarquitzats per a afavorir diversos usos de les estances.

La perspectiva de gènere és un altre dels aspectes que incorpora el projecte de manera transversal, tant als habitatges com a la planta baixa, on s’afavoreix la fluïdesa de l’espai amb el seu entorn. Aquesta planta, a més, alberga espais per a vehicles de mobilitat personal, carros de bebé, dos locals de comerç de proximitat i un jardí xicotet.

A més, es desenvolupa una proposta molt interessant per a la sobreelevació de les plantes quarta i cinquena, basada en un sistema prefabricat de fusta i amb la incorporació dels principis de l’economia circular, prevalent l’aprofitament i la reutilització dels recursos disponibles de l’edifici existent.