President
Sessió de control

Ximo Puig anuncia ajudes per a rebaixar 10 cèntims per metre cúbic el preu final de l’aigua dessalada i reitera la irrenunciabilitat del transvasament Tajo-Segura

25/01/2023
Ximo Puig anuncia ajudes per a rebaixar 10 cèntims per metre cúbic el preu final de l’aigua dessalada i reitera la irrenunciabilitat del ...
  • Avança que sol·licitarà “immediatament” la constitució de la comissió de seguiment per a avaluar les inversions en la conca del Segura, en la qual també participaran els regants
  • Assegura que ha encarregat un informe a l’Advocacia de la Generalitat per a recórrer “tot el que siga lesiu” per als interessos de la Comunitat Valenciana en el reial decret que aprova els plans de les conques
  • Reitera l’aposta del Consell per les energies renovables, que considera la solució per a assolir la sobirania energètica i dur a terme el procés de descarbonització
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una línia d’ajudes per a rebaixar 10 cèntims per metre cúbic el preu de l’aigua dessalada que el Govern central ha fixat en 0,34 cèntims, per la qual cosa el preu final per als usuaris de la Comunitat Valenciana serà de 0,24 cèntims.

Així ho ha manifestat durant la sessió de control de les Corts, on ha reiterat la prioritat del Consell de disposar d’“aigua per sempre per als nostres agricultors”. Així mateix, el president ha avançat que sol·licitarà “immediatament” la constitució de la comissió de seguiment per a avaluar “les inversions que, per primera vegada en la història, es realitzaran en la conca del Segura”.

Ximo Puig ha avançat que en aquesta comissió bilateral també participaran, per part de la Generalitat, representants dels agricultors alacantins, amb l’objectiu que puguen realitzar la fiscalització de les inversions que es duguen a terme.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha insistit que el transvasament Tajo-Segura “és irrenunciable”, perquè, segons ha assegurat, “tenim dret, i perquè el Tajo ho deu i ho pot permetre”. En aquest sentit, ha assenyalat que des del Govern Valencià “farem valdre aquesta reivindicació davant del Govern amb diàleg i amb tots els mitjans necessaris, incloent-hi els legals”.

En aquest sentit, Puig ha anunciat que ha encarregat un informe a l’Advocacia de la Generalitat per a recórrer “tot el que siga lesiu” per als interessos de la Comunitat Valenciana, en referència al reial decret sobre els plans de conca aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres.

El president ha rebutjat entrar en confrontacions territorials i ha defensat la necessitat de disposar de recursos hídrics addicionals procedents de la dessalinització “a un preu assequible”, per a la qual cosa tant el Govern d’Espanya com el Consell subvencionaran el cost de l’aigua dessalinitzada.

Així mateix, ha insistit que s’han de continuar optimitzant els recursos existents mitjançant la depuració i la reutilització, i ha valorat la inversió de més de 500 milions d’euros per a aconseguir “aigua suficient, ser més autònoms i tindre més sobirania per a exercir el magnífic treball que fan els agricultors del Baix Segura”.

Aposta per les energies renovables

Durant la seua intervenció, el president també s’ha referit a l’aposta del Consell per avançar com més prompte millor en l’obtenció d’energies renovables “amb les millors garanties mediambientals i amb la màxima participació possible”, perquè, segons ha assenyalat, “són la solució per a assolir la sobirania energètica i per a dur a terme el procés de descarbonització”.

Per això, ha reiterat l’aposta “pionera” del Consell per establir un mapa de la Comunitat Valenciana que assenyale emplaçaments adequats per a noves instal·lacions d’energies renovables “on no es produïsca cap agressió mediambiental”.

Finalment, Puig ha insistit en la repercussió positiva de les plantes de renovables com a generadores d’ocupació i, a més, ha avançat que s’està treballant en una nova normativa que permeta que els municipis on es genere més energia de la que es consumeix reben beneficis en la seua pròpia factura energètica.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig