Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universitats

L’esforç inversor del Consell situa les universitats públiques valencianes al capdavant del rànquing com a les millor finançades de tot Espanya

28/01/2023
  • Segons Josefina Bueno “cap govern autonòmic ha estat tan compromés amb les universitats com el de Ximo Puig”

El compromís del Govern Valencià que lidera Ximo Puig, per atendre les necessitats de les universitats i garantir l’accés als estudis universitaris a tota aquella persona que vulga formar-s’hi, ha posicionat els campus públics valencians com als millor finançats en relació al producte interior brut (PIB) regional per càpita, molt per davant de comunitats com Madrid i Catalunya.

Així ho reflecteix l’últim informe del CYD relatiu al curs 2020/2021, que valora el fet que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més esforç financer fa de tot Espanya. En termes de finançament públic per estudiant, les universitats de la Comunitat Valenciana se situen al capdavant a escala nacional, i el percentatge global de transferències corrents i de capital per alumnat en relació al PIB per càpita és del 52,1 % enfront del 22,4 % de Madrid o al 28,2 % de Catalunya.

En aquesta línia, la nova llei orgànica del sistema universitari (LOSU) planteja el compromís d’una despesa de l’1 % del PIB per al conjunt de l’Estat, i la Comunitat Valenciana ja se situa en el 0,91 %, segons les dades de l’últim PIB publicat, corresponent a 2021, molt per damunt de la majoria de les comunitats.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha volgut subratllar que fins i tot estant ben situades per l’esforç econòmic de la Generalitat, “estem treballant perquè les universitats valencianes milloren el seu finançament, establint indicadors que doten de més cohesió el Sistema Públic Universitari”.

Bueno ha destacat que l’esforç de la Generalitat Valenciana i del president Ximo Puig és indubtable i, segons ha assegurat, “malgrat ser una comunitat infrafinançada, aquest és el govern autonòmic que més inverteix en beques universitàries de tot Espanya, el que ha acabat amb el deute històric amb les universitats, heretat del PP, i el que ha baixat les taxes universitàries un 30 %”.

Així mateix, hi ha afegit la consellera, “la Generalitat Valenciana és la més compromesa amb les necessitats de les universitats, l’estudiantat i les seues famílies. Estem tenint en compte les singularitats de cada universitat en el Pla pluriennal de finançament, en un procés de convergència en la distribució dels recursos públics per a cadascuna de les universitats. A més, estem oferint les facilitats més grans d’accés a la formació superior a les persones amb menys recursos”.