Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo: “Retem homenatge a nou veïns i veïnes d’Ontinyent col·locant aquestes llambordes per a entropessar amb la veritat i no oblidar mai”

27/01/2023
Pérez Garijo: “Retem homenatge a nou veïns i veïnes d’Ontinyent col·locant aquestes llambordes per a entropessar amb la veritat i no oblidar mai”
  • La consellera de Qualitat Democràtica participa a Ontinyent en l’acte d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis, amb la col·locació de les pedres Stolpersteine
  • El projecte “ha estat font d’inspiració” per a posar en marxa Construint Memòria, iniciativa amb la qual “hem recorregut quasi tot el territori valencià”, ha assenyalat la consellera

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat a Ontinyent en l’acte d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis amb la col·locació de les pedres Stolpersteine, una cerimònia amb la qual “retem homenatge als nou veïns i veïnes d’Ontinyent col·locant aquestes llambordes per a entropessar amb la veritat i no oblidar mai”.

La cerimònia ha comptat amb la presència de l’alcalde de la localitat, Jorge Rodríguez; el diputat provincial de Cultura, Xavier Rius; representants de la corporació municipal; membres de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent; entitats memorialístiques; familiars de les persones homenatjades, i alumnat del centre La Concepció.

Pérez Garijo ha afirmat que hui recordem nou persones, víctimes dels camps de concentració nazis, “nou persones que van lluitar per la llibertat, com les més de 650 víctimes valencianes i els milions de persones en tot Europa”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat que només tres pogueren gaudir de nou de la llibertat, mentre que la resta va morir en aquell infern.

En l’acte s’han col·locat tres pedres Stolpersteine a l’ajuntament d’Ontinyent en homenatge a Vicente Sais Micó, Rafael Torró Garrigós i Eusebio Pimentel Perelló. Darrerament, s’ha realitzat un itinerari per a col·locar sis pedres més en diversos punts de la localitat per homenatjar Gonzalo Ureña Donat, Vicente Gandía Reig, Francisco Santamaría Tortosa, Rafael Donat Vidal, José María Martí Belda i Madrich Berliner Luftig.

Pedres de la memòria

El projecte Stolpersteine “ha estat font d’inspiració per a posar en marxa Construint Memòria de la Generalitat, iniciativa amb la qual hem recorregut quasi tot el territori valencià”, ha manifestat la consellera durant la seua intervenció.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha assenyalat que “hem retut homenatge a 623 de les més de 650 víctimes mitjançant el lliurament de Taulells de la Memòria, un projecte que també va estar a Ontinyent per homenatjar les víctimes de la comarca de la Vall d’Albaida el mes d’abril passat”.

“Construint Memòria és una tasca lenta, dolorosa i que requereix constància i compromís”, és una tasca que troba obstacles en el camí, perquè “sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar cap al futur, deixar de remoure el passat”.

Pérez Garijo ha valorat el fet que en aquesta classe d’homenatge i d’actes s’involucre la comunitat educativa, perquè l’absència de la memòria a les nostres aules “ha estat una assignatura pendent que hem arrossegat com a país”, una situació que “ha de canviar, perquè és fonamental que la nostra societat conega la història amb rigor”, ha conclòs.

“Des de la Generalitat, i amb la col·laboració del món educatiu i de les entitats memorialistes, ja hem començat a treballar per a deixar arrere l’oblit, també a les aules”, ha remarcat la consellera.

Pedres Stolpersteine

El projecte ve de part de l’artista alemany Gunter Demnig per a commemorar les víctimes deportades i assassinades pel nazisme i el feixisme. L’objectiu era que els noms de les víctimes de l’horror nazi no caigueren en l’oblit. Stolpersteine, o pedres amb les quals entropessar en el camí, són llambordes de ciment que tenen una placa d’acer o de llautó amb les dades essencials de la víctima. Les plaques s’instal·len davant del domicili, el lloc de naixement, el treball o on la víctima va desaparéixer.

La iniciativa ha anat creixent a escala global des que va començar en els anys noranta a Alemanya, i aquestes llambordes amb una placa daurada incrustada es troben en diverses localitats espanyoles i repartides per tot el territori europeu.

Galeria d'imatges