Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Labora

Un informe de Labora conclou que el 80 % dels qui teletreballen es fan càrrec de les despeses associades al treball

27/01/2023
  • L’estudi afirma que el 52,1 % de les persones enquestades ha manifestat problemes de conciliació per la privació del dret a la desconnexió digital
  • El nombre d’agressions al personal de les plataformes digitals ha augmentat un 25,7 % al llarg de l’últim any

Un informe encarregat per Labora, el Servei Valencià de Formació i Ocupació, conclou que en el 80 % de les situacions de teletreball són les persones treballadores les que es fan càrrec de les despeses associades al treball, i no l’empresa.

Aquesta és una de les principals conclusions dels dos estudis que s’han presentat en Labora: El treball en plataformes digitals a la Comunitat Valenciana II i El teletreball a la Comunitat Valenciana, que han sigut dirigits pel professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, Adrián Todolí, i el catedràtic de Psicologia Social, José María Peiró.

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, que ha presentat l’acte, ha assenyalat l’interés de Labora a investigar tot allò que impacta en el mercat laboral “per a poder dur a terme les polítiques actives d’ocupació amb els millors resultats possibles, arrelades a aquesta realitat sempre canviant i últimament sotmesa a fenòmens tan desestabilitzadors com una pandèmia i tan profundament transformadors com l’espiral digitalitzadora de l’economia que vivim en l’actualitat”.

“Des de Labora —ha subratllat— es pretén assolir una millora en la planificació de l’activitat formativa i de les polítiques actives d’ocupació davant del repte de la bretxa digital”. “Així mateix, es volen aprofitar tots els jaciments d’ocupació que les noves formes de relacions laborals hi aporten”.

En aquest sentit, ha assegurat que el resultat dona molta informació amb la qual “continuar treballant en la millora del disseny de les polítiques d’ocupació per a fer-ne augmentar l’eficàcia”.

Teletreball a la Comunitat Valenciana

L’informe El teletreball a la Comunitat Valenciana afirma que el 29,5 % de les persones enquestades teletreballen, és a dir, quasi un milió a la Comunitat Valenciana, i més del 90 % ho fa des del seu domicili.

Un dels reptes plantejats és instaurar protocols per a garantir el dret a la desconnexió digital, ja que un 60 % afirma que no han signat cap acord que la regule.

En aquest sentit, més del 56 % dels enquestats han manifestat haver rebut correus fora de l’horari de treball, un 35,2 % han rebut trucades telefòniques i quasi un 40 %, missatges de text o àudio fora de la seua jornada de treball.

Addicionalment, l’anàlisi global dels diversos riscos psicosocials mostra que els més freqüents se situen en el bloc de tasques i activitats del treball, el corresponent a les relacions interpersonals i socials, i el de la conciliació.

Les activitats directament afectades són les del sector científic, tècnic, educatiu, i el d’informació i telecomunicacions. Últimament, s’extrau la necessitat de treballar a distància voluntàriament i no per imposició.

No obstant això, la valoració global atribuïda pel conjunt de treballadors enquestats és de 7,74 sobre 10, la qual cosa evidencia que és una realitat laboral que ha vingut per a quedar-se. Així i tot, malgrat ser favorable l’adaptació, encara té mancances que cal esmenar.

Treball en les plataformes digitals a la Comunitat Valenciana

Quant al document que investiga el treball en plataformes digitals, reflecteix que ha augmentat un 10 % d’un any a un altre. Destaca igualment la consolidació del procés de regularització dels qui treballaven com a falses persones autònomes, i s’observa que les contractacions realitzades per les mateixes empreses han passat del 23,2 % en 2021 al 35,1 % en 2022, la qual cosa reflecteix una tendència positiva per fer que aquest fenomen revertisca, si bé encara s’observa una alta presència d’aquests casos.

En aquest sentit, en l’informe El treball en les plataformes digitals a la Comunitat Valenciana s’apunta al fet que s’ha produït un augment generalitzat dels factors de risc associats a les plataformes digitals: assetjament sexual (12 %), aparició de problemes de salut (7,1 %), el fet de patir accidents (5,5 %) i la falta d’assistència per part de les plataformes en situacions d’emergència; sense deixar de banda la ja denominada exposició als atacs físics (25,7 %).

Altres conclusions interessants són la necessitat d’inspeccionar-hi per a evitar situacions en què se sol·liciten quotes a la persona treballadora per a poder accedir al treball, així com la promoció de la sindicació per a reduir situacions de remuneració per davall de l’SMI (salari mínim interprofessional) adequat. En aquest punt, s’ha pogut comprovar que més del 50 % de les persones cobren per davall dels 8 euros l’hora de treball.

Cal esmentar que tots dos informes han comptat amb una mostra de 2.026 individus enquestats, d’entre 16 i 65 anys. Pel que fa als perfils, han sigut, d’una banda, joves d’origen espanyol (87,2 %) menors de 36 anys quant a les plataformes a distància i, d’altra banda, per al teletreball, els majors d’aquesta edat, en què predomina la figura masculinitzada. Comparteixen una capacitat socioeconòmica mitjana-alta i un nivell d’estudis superiors.

Galeria d'imatges