Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat Universal

Els hospitals públics han incrementat un 56,2 % les intervencions quirúrgiques d’autoconcert, en horari vespertí, durant el període d’un any

29/01/2023
  • Durant 2022 es van realitzar 33.058 intervencions per autoconcert, fora de la jornada ordinària, enfront de les 21.161 de l’any 2021
  • Mínguez: “Hem incrementat el pressupost per a autoconcert de 16 a 25 milions d’euros per a agilitzar les llistes d’espera”
  • Més de la meitat de les intervencions per autoconcert són cataractes, hèrnies, patologia genital masculina, lipomes, quistos, túnel carpià i osteoartrosi de maluc i genoll
  • Durant l’any passat, a través de l’autoconcert es van dur a terme més de 398.000 proves diagnòstiques

Els hospitals de la Comunitat Valenciana han fet durant el període d’un any un 56,2 % més d’intervencions quirúrgiques a través del programa d’autoconcert, que són les intervencions que es duen a terme fora de la jornada laboral ordinària.

En aquest sentit, durant l’any passat, el balanç d’intervencions a través de l’autoconcert reflecteix que als hospitals públics de la Comunitat Valenciana s’han dut a terme un total de 33.058 intervencions quirúrgiques d’aquesta classe, enfront de les 21.161 que es van realitzar l’any 2021.

Per províncies, durant l’any passat, als hospitals de Castelló es van fer 2.964 autoconcerts (2.351 en 2021); als hospitals de València, 17.112 autoconcerts (10.360 en 2021), i als hospitals d’Alacant, 12.982 autoconcerts (8.450 en 2021).

Segons ha manifestat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, “durant aquest any destinarem 9 milions d’euros més que l’any passat per a potenciar les intervencions quirúrgiques per autoconcert. D’aquesta manera, es podrà continuar reduint la llista d’espera d’aquelles patologies amb més demora”.

De fet, per a aquest any 2023 la Conselleria de Sanitat destinarà 25 milions d’euros per a poder dur a terme operacions als hospitals públics fora de la jornada laboral, enfront dels 16 milions d’euros pressupostats l’any 2022.

Quant a les patologies, del total d’intervencions que es realitzen de manera vespertina, les operacions de cataractes representen el 20 % del total d’autoconcerts, que és una de les patologies amb més nombre de pacients, per la qual cosa l’increment d’intervencions quirúrgiques permetrà reduir la llista d’espera.

Així mateix, més de la meitat de les intervencions per autoconcert són cataractes, hèrnies, patologia genital masculina, lipomes, quistos, túnel carpià i osteoartrosi de maluc i genoll, entre altres.

L’increment d’intervencions per autoconcert és especialment significatiu en determinades patologies. En aquest sentit, les operacions de cataractes a través d’aquest programa han passat de 4.451 en 2021 a un total de 6.096 intervencions en 2022. Quant a intervencions d’hèrnies abdominals, les intervencions s’han incrementat de 1.867 en 2021 a 2.737 l’any passat.

A més, han augmentat les intervencions per autoconcert de trastorns genitals masculins tipus fimosi o hidrocele (de 1.150 a 1.965); lipomes (1.043 a 1.782); trastorns cutanis, com ara quistos sebacis i epidèrmics (964 a 1.738); túnel carpià (591 a 839); osteoartrosi de maluc i genoll (598 a 809), o trastorns de dents i genives (480 a 815), entre altres patologies que també s’han incrementat.

Mesures per a reduir la llista d’espera

Miguel Mínguez ha remarcat “la importància d’aquest increment d’activitat en els quiròfans, per aquest motiu hem augmentat el pressupost perquè aquest ritme continue creixent durant tot l’any”, i ha recordat que “l’autoconcert és una mesura més entre les diverses actuacions que ha posat en marxa la Conselleria de Sanitat per a reduir la llista d’espera”.

“La pandèmia ens va obligar a reduir l’activitat quirúrgica. Per això, des de Sanitat s’ha fet un important esforç per a recuperar l’activitat quirúrgica i la normalitat assistencial, i per a fer-ho, hem posat en marxa mesures molt específiques que estan sent molt efectives i que permetran reduir els temps d’espera dels pacients per a passar per quiròfan”.

De fet, la Conselleria de Sanitat ha posat en marxa unitats de control de la demora en els 24 departaments de salut. Aquestes unitats es fan càrrec de coordinar i controlar els temps de demora de les diverses especialitats, la qual cosa permet la posada en marxa d’accions específiques en funció de les necessitats de cada servei assistencial.

Quant als serveis amb més demora, com ho són Oftalmologia i Traumatologia (que representen el 50 % de la llista d’espera), compten actualment amb grups de treball específics. A més, s’ha creat un grup específic per a cirurgia maxil·lofacial.