Sanitat Universal i Salut Pública

La Unitat de Fibrosi Quística Pediàtrica del Clínic ha sigut acreditada com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Fibrosi Quística

31/01/2023
La Unitat de Fibrosi Quística Pediàtrica del Clínic ha sigut acreditada com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Fibrosi Quística
  • Des de fa anys, és una de les unitats de referència de fibrosi quística a la Comunitat Valenciana
  • La Unitat controla anualment al voltant de 65 pacients amb aquesta patologia

La Unitat de Fibrosi Quística del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic Universitari de València ha sigut acreditada com a unitat d’excel·lència per la Societat Espanyola de Fibrosi Quística. Es tracta d’una unitat de referència reconeguda per la Conselleria de Sanitat i, a més, centre de cribratge de la malaltia des de 2012.

Atén pacients d’un màxim de 18 anys de manera multidisciplinària i coordinada entre les especialitats de pneumoal·lèrgia infantil, gastroenterologia, hepatologia i nutrició pediàtrica, cardiologia pediàtrica, endocrinologia infantil i la Unitat d’Hospitalització a Domicili Pediàtrica. Compta amb la col·laboració de fisioteràpia respiratòria i amb infermera nutricionista. Aquest nomenament és un reconeixement a la qualitat assistencial d’aquesta unitat, cosa que es reflecteix en una elevada satisfacció entre pacients.

La fibrosi quística

La Unitat controla anualment al voltant de 65 pacients amb aquesta patologia. En aquesta malaltia els fluids eliminats per les diverses glàndules de l’organisme (pulmons, pàncrees, intestí, fetge, etc.) són molt més espessos i viscosos, i provoquen fonamentalment afectació pulmonar (inflamació i infecció bronquial crònica) i pancreàtica (obstrucció a l’eixida d’enzims pancreàtics amb desnutrició).

Des de l’any 2012, any en què es va introduir el cribratge neonatal d’aquesta patologia a la Comunitat Valenciana, l’Hospital Clínic ha valorat 143 nounats amb cribratge neonatal positiu, i ha diagnosticat 20 pacients pediàtrics amb aquesta patologia i 16 pacients amb cribratge neonatal de significat incert (CFSPID). A la Comunitat hi ha actualment tres unitats específiques de cribratge, una a l’Hospital La Fe, una altra a l’Hospital Sant Joan d’Alacant i una a l’Hospital Clínic de València.

Galeria d'imatges