Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Intervenció social

Habitatge crea a Alacant el primer fòrum transversal per a identificar les necessitats del barri Virgen del Carmen i dissenyar un pla d’intervenció

31/01/2023
El director general d’EVha assisteix a l’acte de constitució del fòrum
  • El director general d’EVha assisteix a l’acte de constitució del fòrum
  • Està format per representants veïnals, Serveis Socials, centres educatius, forces de seguretat i centres de salut

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha creat el primer fòrum transversal per a identificar les necessitats i les estratègies del barri d’habitatge públic Virgen del Carmen d’Alacant, i així poder dissenyar un pla d’intervenció específic que millore la situació del barri.

El director general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), Rafael Montero, i el subdirector d’Intervenció Social de l’entitat, Mario Jordá, han assistit a la creació d’aquest fòrum format per representants veïnals del barri, Serveis Socials d’atenció primària, centres educatius, forces de seguretat i centres de salut.

Aquesta iniciativa naix després de la creació, l’estiu de 2021, del Servei de Mediació del Parc Públic de l’EVha, que atén els residents de 5.229 habitatges de 506 comunitats, en 22 municipis de la Comunitat Valenciana. A través d’aquest servei es dissenya un pla d’intervenció i es fa un treball d’acompanyament per a augmentar la cohesió social i la corresponsabilitat de les comunitats veïnals i residents.

El primer pas és crear un fòrum transversal col·laboratiu i d’integració en les estructures comunitàries. Les funcions d’aquest fòrum se centren a identificar les necessitats dels habitants del barri; impulsar, planificar i dinamitzar activitats, i finalment, avaluar els resultats i els ajustos de la intervenció.

Com a pas previ a aquest fòrum, el Servei de Mediació ha organitzat trobades participatives amb veïns, veïnes, entitats socials, recursos tècnics i Administració local en els grups d’habitatges. En aquestes sessions es van compartir les dades recaptades durant la fase d’anàlisi sociodemogràfica i d’implantació del servei en els grups. A més, les persones participants van manifestar la necessitat de potenciar el treball conjunt en la cura i el manteniment de les zones comunes del barri, així com impulsar accions que reforcen el teixit social i el treball en xarxa.

Tot això s’inclourà en el pla d’intervenció específic per a Virgen del Carmen, en el qual es farà especial recalcament a diversos aspectes: augmentar la corresponsabilitat en el pagament de rendes, comunitat i regularització de subministraments; assessorar, tramitar i resoldre incidències relacionades amb l’habitatge a persones adjudicatàries en els grups; augmentar les habilitats, i conscienciar en el manteniment i la neteja de zones comunes i habitatges.

Cal destacar que des de l’arribada de l’equip social al barri, es treballen diverses línies estratègiques que estan donant molts bons resultats. Per a millorar la convivència, en tractar-se d’un grup d’habitatges tan nombrós, s’han nomenat presidents de plaça, que actuen com a intermediaris entre l’equip i les persones residents. També s’ha aprovat el reglament de règim interior de les comunitats i s’han celebrat activitats commemoratives, com ara el 8 de Març o el Nadal, entre altres.

Per a la millora de la neteja i el manteniment de les zones comunes, s’han mantingut reunions amb veïns per a establir torns de neteja dins de la comunitat. Així mateix, també s’ha dut a terme una línia estratègica contra la morositat desenvolupant la campanya de bonificacions i actes de reconeixement de deute.

El director general de l’EVha ha mostrat la seua satisfacció per la creació d’aquest primer fòrum transversal, ja que suposa “un avanç molt important en la cohesió social dels grups d’habitatge públic perquè els residents se senten escoltats i que formen part d’una estratègia que busca millorar la qualitat de vida de tots”.

Galeria d'imatges