Presidència

El Museu de les Ciències inicia un nou cicle d’‘Una Comunitat amb ciència’ amb la conferència ‘Astronauta. Pioneres de l’exploració espacial’

31/01/2023
  • Amelia Ortiz Gil, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, impartirà aquesta xarrada, de lliure accés al públic, el dijous 9 de febrer 

El Museu de les Ciències posa en marxa un nou cicle d’Una Comunitat amb ciència, en el qual participen personal investigador de les universitats, laboratoris, instituts d’investigació i tecnològics, i parcs científics de la Comunitat Valenciana. L’accés a les conferències és lliure fins a completar aforament i se celebren a l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

La primera conferència porta per títol Astronauta. Pioneres de l’exploració espacial i serà impartida per la doctora Amelia Ortiz Gil, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

En la seua intervenció, presentarà el seu llibre del mateix títol en el qual narra la vida d’aquestes dones i les seues trajectòries en un camp que durant dècades va ser exclusivament masculí. La cita serà el dijous 9 de febrer a partir de les 19.00 hores.

La conferència següent serà VHE. Una quarta part del planeta en risc, impartida per María Teresa Pérez Gracia, catedràtica de Microbiologia de la Universitat CEU Cardenal Herrera, que tindrà lloc el dijous 20 d’abril.

En aquesta xarrada, es descriuran els nous avanços en el coneixement del virus i de la malaltia, que poden tindre una transcendència notable des del punt de vista epidemiològic i sanitari.

L’impacte de les matemàtiques en la tecnologia actual és el tema que presentarà l’expert José Bonet Solves, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya, i catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de València.

La cita serà el dijous 4 de maig i hi demostrarà com les matemàtiques són la base i el suport de tota la tecnologia moderna, des d’Internet i els telèfons digitals, fins a la tomografia i les imatges mèdiques, la robòtica, la criptografia i la seguretat informàtica; en transmissió de dades i senyals, reconeixement de la parla, sistemes de posicionament global GPS, ordenació de cerques en Google, compressió d’imatges, cinema digital, finances, predicció del comportament de valors en borsa, i moltes altres àrees.

L’evolució del SARS-CoV-2: Passat, present i futur, a càrrec del ponent Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València, Àrea de Genòmica i Salut de Fisabio i coordinador del Servei d’Epidemiologia Molecular, serà la conferència que tindrà lloc el dijous 1 de juny.

Aquesta és la primera ocasió en la història en la qual la comunitat científica ha pogut assistir i analitzar en directe l’aparició d’un nou patogen per a la nostra espècie. En aquesta conferència, González Candelas exposarà les principals fites en l’evolució del virus.

La catedràtica de la Universitat de València i investigadora en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), Yolanda Picó, impartirà el dimecres 20 de setembre la conferència Els fàrmacs i productes de la cura personal en el cicle de l’aigua.

Se sap relativament poc, o res, sobre la presència de contaminants emergents en els diversos compartiments ambientals, raó per la qual, i al seu torn conseqüència, que no hagen sigut regulats i que la disponibilitat de mètodes per a analitzar-los siga nul·la o limitada.

En aquest sentit, els fàrmacs estan especialment lligats al creixement de la població, la societat del benestar i la gestió de la salut pública. Aquesta conferència se centra especialment en els fàrmacs pel seu consum elevat i perquè estan dissenyats per a produir efectes en els organismes.