Hisenda i Model Econòmic

La Generalitat prorroga fins a 2024 el contracte de serveis financers amb deu entitats bancàries

31/01/2023
  • Francesc Gamero destaca el diàleg “satisfactori” que s’ha dut a terme i apunta que l’acord amb les entitats financeres “demostra la seguretat que inspira la gestió del Consell”

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha ampliat fins a l’any 2024 el contracte de serveis financers de la Generalitat i el sector públic valencià amb deu entitats de crèdit. Aquesta és l’última pròrroga possible, i l’any que ve serà necessari tornar a licitar.

El contracte original va incorporar, com a novetat, que els plecs valoraren el nombre de comptes bàsics oberts a clients que es troben en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió financera (gratuïts).

Precisament, aquesta ha sigut una de les qüestions tractades en la reunió, i amb la condició de promocionar aquesta classe de comptes, la Tresoreria de la Generalitat reexpedirà a les entitats la circular de la Secretaria Autonòmica d’Hisenda i de la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, en què es marcaven els criteris i els formularis que faciliten els serveis socials municipals a persones usuàries i entitats bancàries per a la gestió d’aquesta mena de comptes gratuïts per llei.

Altres temes que s’han tractat, per l’actualitat que tenen, han sigut els bloquejos de comptes ocasionats pel canvi de legislació de persones tutelades, als quals s’han posat solucions. També s’han anunciat algunes de les novetats que podria incorporar la nova licitació de 2024, com ara les millores per als pagaments d’impostos i les taxes de la Generalitat.

“Des del Consell hem tingut un diàleg satisfactori i mantindrem les condicions del nostre contracte de serveis financers. Estem agraïts pel vot de confiança que ens han donat les entitats bancàries, la qual cosa evidencia la credibilitat que inspira la nostra gestió”, ha assenyalat el secretari autonòmic d’Hisenda, Francesc Gamero.

El termini de duració de la pròrroga del contracte serà d’un any, des de l’1 de febrer de 2023 i fins al 31 de gener de 2024. El contracte original incloïa 11 entitats de crèdit: Abanca, Banco Cooperativo (on es troba inclosa Caixa Popular), Bankia, BBVA, Caixa Ontinyent, Caixa d’Enginyers, CaixaBank, Cajamar, Ibercaja, Sabadell i Santander. Després de la fusió de Bankia amb CaixaBank, el contracte continuarà ara amb 10 entitats.

Gamero ha considerat “positiu” el fet que totes les adjudicatàries del contracte inicial hagen prestat la seua conformitat amb la pròrroga i que “s’estiga consolidant una senda estable de col·laboració”.

Més ofertes de finançament

El contracte mixt de serveis d’operacions de crèdit i serveis financers de la Generalitat inclou el finançament de 1.525 milions d’euros de deute a curt termini, però les entitats van oferir en la licitació un total de 2.061 milions. És a dir, el sector bancari va oferir un 35 % més de finançament que el sol·licitat per la Conselleria d’Hisenda.

El secretari autonòmic d’Hisenda ha assenyalat l’interés de la banca per treballar amb la Generalitat, “prova que estem fent les coses bé i que transmetem confiança, i continuarem treballant perquè tota la liquiditat de la Generalitat i el sector públic continue sent mobilitzada amb tota l’agilitat possible per a abonar els pagaments a persones, entitats del tercer sector (ONG, cooperatives, etc.) i proveïdors”.

Malgrat les deficiències estructurals en finançament autonòmic, que poden provocar tensions en la Tresoreria de manera puntual, el Consell està demostrant serietat en la gestió de tresoreria, “com ho avala la reducció progressiva que s’ha assolit en el període mitjà de pagament a proveïdors, que, partint de 99 dies en 2015, es continua mantenint en l’actualitat per davall del màxim legal de 30 dies”, ha indicat Gamero.

Altres serveis bancaris

El contracte inclou també els serveis bancaris de comptes, recaptació, cobraments i pagaments. En concret, preveu la gestió de la recaptació de tributs, els depòsits de fiances i els serveis habituals per als comptes bancaris de la Tresoreria de la Generalitat (pagaments, transferències, ingressos de xecs, transferències a l’estranger, etc.).

“Es tracta en tots els casos de serveis necessaris per al funcionament normal de la Tresoreria de la Generalitat i de relació de l’Administració valenciana amb la ciutadania”, ha assenyalat el responsable de la Tresoreria de la Generalitat.

Beneficiaris del contracte

El contracte inclou, a més dels comptes de l’Administració, els de centres docents públics no universitaris, institucions de la Generalitat i operatives del sector públic.

Cal recordar que, per l’interés general, en la valoració de les propostes presentades pels licitadors es van incloure criteris de baremació relatius al compromís social de l’entitat financera en cas que hi haja empat.

Així, es van valorar les entitats que acrediten que no apliquen actuacions de desnonament d’ocupants d’habitatges en el marc de processos judicials d’execució hipotecària, i que oferisquen la possibilitat de dació per paga dels seus deutors hipotecaris, a més de la possibilitat de lloguer social.

Galeria d'imatges