Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

El Consell encarrega als registres mercantils l’emissió dels informes sobre les memòries de responsabilitat social

03/02/2023
  • El Ple aprova un conveni amb el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d’Espanya
  • Aquest acord tindrà una vigència de dos anys, prorrogables per dos anys més, i no tindrà cost econòmic per a la Generalitat

El Ple del Consell ha autoritzat la signatura d’un conveni entre la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d’Espanya.

L’objectiu d’aquest acord és encarregar als registres mercantils l’emissió dels informes sobre les memòries de responsabilitat social presentades conformement al que es disposa en l’article 11.3 del Decret 200/2022, de 25 de novembre, del Consell, pel qual es regula la responsabilitat social en les entitats valencianes.

La qualitat de les empreses socialment responsables es farà constar en les certificacions i les notes simples que emeta d’aquestes empreses el registre mercantil corresponent a l’empara de la normativa vigent.

Seran susceptibles d’obtindre la qualificació d’entitats socialment responsables no només les entitats inscrites en el Registre mercantil, sinó també qualsevol altra entitat segons el que s’estableix en el decret del Consell.

En relació amb aquelles que s’inscriuen en registres administratius determinats (fundacions, associacions, SAT, etc.), els serà igualment aplicable el tràmit en el Registre mercantil i se’n prendrà nota i es comunicarà aquesta actuació per a fer-la constar en els respectius registres que els corresponguen. Pel que fa a aquelles altres entitats no susceptibles d’inscripció (entitats locals, etc.) es procedirà de la mateixa manera.

A més, l’acord inclou el fet de prendre nota en el full registral pertinent de les resolucions de concessió, renovació, homologació i revocació i, si és el cas, en el Registre de prestadors de serveis.

També hauran de comunicar a la Direcció General d’Economia Sostenible les incidències que advertisca el registrador mercantil relatives a la declaració de deutor fallit, la revocació del CIF, la insolvència provisional, la baixa provisional en l’índex d’entitats de l’Agència Estatal Tributària, les declaracions anàlogues de la Tresoreria de la Seguretat Social i la falta de depòsit de comptes o de legalització de llibres.

Aquest conveni tindrà una vigència de dos anys, prorrogables per dos anys més, i no tindrà cost econòmic per a la Generalitat. La retribució de les funcions atribuïdes en aquest acord als registradors mercantils i de la propietat es durà a terme mitjançant aranzels registrals.