Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La III edició de Sapiència premiarà el talent investigador de 33 equips de joves estudiants de la Comunitat Valenciana
- El termini per a la primera fase de preinscripció conclou el 5 de maig
- Es concedeixen un total de 33 premis dotats amb un import global de 70.000 euros
La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Xarxa d’Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (Ruvid) han convocat la tercera edició dels Premis Sapiència, una iniciativa que té com a objectiu despertar vocacions científiques entre els joves estudiants de la Comunitat Valenciana, a més de reconéixer la implicació i la motivació del professorat que tutoritza els estudiants durant l’elaboració del projecte.
Com a novetat, en aquesta edició hi haurà un contacte directe amb les persones participants, a través de sessions en les quals els i les estudiants hauran de dur a terme exposicions orals davant d’un públic universitari.
Les tres jornades d’exposicions es desenvoluparan en cada capital de província: Alacant, València i Castelló, els primers dies del mes de setembre. En aquestes jornades, els autors dels equips podran defensar el seu projecte davant del jurat d’experts. Enguany també hi haurà una nova col·laboració: Dani Pellicer, biotecnòleg i divulgador valencià, guiarà tots els participants a través de les xarxes socials.
Per la seua banda, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través dels centres Cefire, igual que l’any passat, oferirà jornades de formació per als professors i professores que tutoritzen els projectes dels joves investigadors i investigadores.
La presentació de candidatures als Premis Sapiència es realitzarà, de manera telemàtica, en dues fases.
En una primera fase, el tutor o tutora responsable de l’equip haurà de formalitzar la preinscripció abans del 5 de maig de 2023 a les 23.59 hores, a través de la web dels Premis Sapiència. La sol·licitud de preinscripció inclourà el formulari i l’autorització signada de cessió de drets d’imatge de cada participant.
En una segona fase, el tutor o tutora responsable formalitzarà la inscripció de la candidatura, incloent-hi una memòria descriptiva del projecte, d’acord amb les indicacions establides en la guia per a l’elaboració de la memòria del projecte disponible en la web, així com un vídeo de presentació del projecte, de duració màxima de 4 minuts.
El termini per a presentar la inscripció de la candidatura s’iniciarà el 5 de juny i conclourà el 10 de juliol a les 23.59 hores.
Els treballs de recerca podran estar elaborats per un equip d’un màxim de 3 estudiants del mateix centre, i estaran tutoritzats per un professor o professora del centre on estiguen cursant els seus estudis. Cada projecte podrà tindre un màxim de dos tutors.
No hi ha límit de presentació de candidatures per tutor, ni per centre, i els treballs presentats han de ser originals i desenvolupats íntegrament pels alumnes durant el curs escolar 2022-2023.
Els projectes d’investigació hauran d’estar emmarcats en les àrees temàtiques d’Arts i Humanitats; Ciències Socials i Jurídiques; Física, Química i Matemàtiques; Ciències de la Terra i de la Vida, i Tecnologia i Enginyeria.
Les bases de la convocatòria, així com els formularis per a la preinscripció de candidatures es poden consultar ací.
33 premis dotats amb un total de 70.000 euros
En aquesta tercera edició de Sapiència es concedeixen un total de 33 premis dotats amb un import total de 70.000 euros.
Concretament, es lliuraran cinc primers premis, un per cada àrea de coneixement, amb una dotació de 4.000 euros per als autors i 1.000 euros per al tutor o tutora del projecte; cinc segons premis dotats de 3.000 euros per als alumnes i 500 euros per als tutors, i cinc tercers premis de 1.500 euros per als alumnes i 500 euros per als tutors. També un total de quinze accèssits, tres per àrea, de 500 euros per als autors i 500 euros per als tutors.
A més, es lliurarà un únic premi especial del jurat institucional, addicional als anteriors, al projecte més innovador per l’originalitat, així com per la contribució que faça a la resolució de reptes socials previstos en algun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Aquest premi estarà dotat amb 1.500 euros per a l’equip.
També hi haurà un premi del jurat institucional, addicional als anteriors, a la millor exposició oral duta a terme per part dels seus autors en el Congrés Sapiència 2023, de 500 euros per als autors.
Finalment, un premi del públic al millor vídeo de presentació, addicional als anteriors i dotat amb 500 euros per als autors. Aquest premi serà atorgat pel públic a través d’un procés de votació en línia.
Congrés Sapiència
El lliurament dels premis als projectes millor valorats en cada àrea temàtica es realitzarà en el Congrés Sapiència, que tindrà lloc a Castelló a l’octubre o novembre de 2023 i serà retransmés en línia.
Els equips exposaran els seus treballs públicament i els projectes es presentaran per àrees temàtiques. Una vegada finalitzada l’exposició, el jurat emetrà la decisió i s’atorgaran els premis corresponents als equips guanyadors. El premi del públic també es lliurarà en el congrés.
Jurat
El jurat serà l’encarregat de fer la selecció dels projectes premiats atesos els criteris d’avaluació següents: autonomia i treball en equip, caràcter innovador del projecte, rigor acadèmic, presentació i redacció del projecte, i resultats generats i conclusions d’aquest projecte.
Quant a la valoració del vídeo, es tindrà en compte la creativitat i l’originalitat, el contingut i la capacitat de comunicació per a transmetre la informació sobre el projecte. Per la seua banda, en l’exposició oral es valorarà la capacitat de comunicació, el contingut i la posada en escena.
Estarà presidit pel president de Ruvid i en formaran part dos vocals en representació de Ruvid; un vocal en representació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, així com un vocal de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.