Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Intel·ligència artificial

La Generalitat Valenciana desenvolupa un programa pioner en el diagnòstic i el tractament del càncer que aplica la intel·ligència artificial a més de 60 milions de dades

04/02/2023
  • La Generalitat finança amb 1,8 milions aquest projecte en el qual participen 79 entitats de 14 països de la Unió Europea

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través del programa Europa Digital, cofinança amb més d’1,8 milions d’euros la participació de la Comunitat Valenciana en el projecte europeu EUCAIM, pioner en el seu gènere, que té per objecte aplicar tecnologies com la imatge i la intel·ligència artificial en el tractament i l’atenció del càncer. Es tracta de crear i facilitar l’accés de professionals de la medicina i personal investigador a un banc d’imatges oncològiques amb més de 60 milions de dades de més de 100.000 pacients, que els permetrà agilitzar el diagnòstic i el tractament en pacients amb càncer.

El projecte compta amb un finançament global de 35 milions d’euros i hi participen un total de 79 socis de 14 països de la Unió Europea, 18 dels quals són entitats espanyoles i 3, valencianes.

La participació de la Generalitat Valenciana s’instrumenta a través del finançament del treball de les tres entitats valencianes implicades en el projecte: l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (HULAFE), la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV).

En concret l’HULAFE rebrà una subvenció de prop de 350.000 euros per cadascun dels 4 anys que dura el projecte, la UPV rebrà quasi 100.000 euros per any, mentre que la UV rebrà un poc més de 13.000 euros per cada any.

La contribució d’HULAFE en el projecte es concreta principalment a coordinar, juntament amb l’European Institute for Biomedical Imagin Research (EIBIR), la gestió global, la comunicació i el seguiment del projecte. També executarà tasques d’identificació de proveïdors de dades i la seua integració en el sistema, així com prestar la seua col·laboració en tasques relacionades amb àrees legals, interoperabilitat i en el procés i l’anàlisi de les dades.

La UPV és colíder en la governança i la implementació del hub de dades, això és, s’encarregarà de definir el marc per a l’intercanvi de dades d’imatges des del punt de vista de les persones proveïdores i consumidores de dades, així com de definir els òrgans operatius i de govern a càrrec dels accessos a la informació, orientació científica, suport tècnic i monitoratge de serveis d’infraestructures de l’EUCAIM.

Finalment, la UV col·laborarà en el lideratge de tot el que és relatiu a la protecció de dades i la ciberseguretat, aportant persones expertes en els condicionants legals i socials del projecte que assessoraran i elaboraran documentació sobre com s’ha d’abordar l’intercanvi d’informació. A més, elaborarà els protocols de governança referent a aspectes ètics i legals del projecte, protecció de dades, protocols d’emmagatzematge, drets d’accés o la regulació perquè les entitats participants en el projecte puguen accedir a la informació.

En el projecte EUCAIM participen entitats i personal expert en disciplines del coneixement tan variades com la radiologia, l’oncologia, la gestió de dades, la ciència computacional, l’ètica, les lleis o la intel·ligència artificial, amb la finalitat de crear una infraestructura d’imatges oncològiques amb més de 60 milions de dades de més de 100.000 pacients, que permetrà analitzar les imatges en profunditat extraient la informació crítica per a diagnosticar malalties sense necessitat de realitzar biòpsies, mitjançant l’ús de tècniques menys invasives per a cada pacient, i oferir el millor tractament per a qualsevol classe de tumor.

El banc d’imatges suposarà una única forma de gestió i consulta descentralitzada en diversos països, basat en els principis que garantisquen que les dades siguen fàcils de trobar, accessibles, interoperables i reutilitzables, mitjançant una infraestructura connectada, en constant creixement i amb les seues dades convenientment anonimitzades i normalitzades d’acord amb tots els requisits de seguretat que exigeix l’àmbit europeu.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha destacat la importància de participar en aquests grans projectes europeus que beneficien tota la ciutadania: “Per al Consell és una prioritat invertir recursos en la investigació sobre el càncer, i aquest projecte suposa conjuminar sinergies entre l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i les nostres universitats dins d’un marc europeu”.

“La sanitat és un dels pilars de l’estat de benestar i una prioritat per a aquest Consell”, ha defensat la consellera Bueno, “per això, la inversió en investigació sanitària és absolutament crucial”.

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno