Sanitat Universal i Salut Pública
Tolerància Zero Mutilació Genital

Sanitat recupera l’activitat prepandèmia en prevenció i atenció a la mutilació genital femenina

05/02/2023
Sanitat recupera l’activitat prepandèmia en prevenció i atenció a la mutilació genital femenina
  • En 2022 van ser valorades 23 dones en la Unitat de Referència situada en el Peset i es van realitzar 5 intervencions quirúrgiques
  • L’estratègia posada en marxa fa 7 anys s’ha consolidat entre professionals, administracions i associacions implicades
  • Des que es va posar en marxa, la Unitat ha valorat 131 dones i s’han dut a terme 30 cirurgies de reconstrucció

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha recuperat les xifres d’activitat prèvies a la pandèmia en la seua estratègia de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina a la Comunitat Valenciana. Aquesta estratègia, posada en marxa en 2016 amb la creació del Protocol d’atenció sanitària davant de la mutilació genital femenina, s’ha consolidat entre professionals, administracions i associacions implicades, i torna a nivells d’activitat similars a 2019.

Així ho ha comunicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, amb motiu de la celebració, cada 6 de febrer, del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.

“La sensibilització i la formació del personal sanitari per a detectar, atendre i previndre aquest greu problema de salut ha sigut molt àmplia i la coordinació entre equips i administracions està sent real. No oblidem que el nostre objectiu principal és evitar l’aparició de nous casos de mutilació genital en xiquetes que residisquen a la Comunitat Valenciana, així com atendre aquelles dones que ja l’han patida i presenten problemes de salut”, ha assenyalat Mínguez.

La Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de la Mutilació Genital Femenina de la Comunitat Valenciana (situada a l’Hospital Universitari Doctor Peset) va valorar en 2022-23 dones de diversos països que havien sigut sotmeses a aquesta pràctica. Tres d’aquestes dones eren menors d’edat (entre 5 i 12 anys) i no han requerit cirurgia. Amb això, ja han sigut valorades 131 dones des que el juny de 2016 es creara la Unitat de Referència.

Així mateix, l’equip de professionals d’aquesta unitat va dur a terme l’any passat 5 intervencions quirúrgiques de reconstrucció i té previstes 7 intervencions més, 3 de les quals programades ja per a aquest mateix mes de febrer. En total, el centre sanitari públic valencià ha realitzat 30 cirurgies en els últims 7 anys.

A més, aquestes dones reben atenció psicosexual al Centre de Salut Sexual i Reproductiva Font de Sant Lluís, que fa el seguiment actualment de 15 dones. La Unitat compta també, per a fer costat a aquestes dones, amb la col·laboració de l’agent de salut de base comunitària Aminata Soucko.

Detecció de nous casos

L’estratègia de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a previndre la mutilació genital femenina ha suposat en 2022 la detecció i el seguiment de 41 casos nous sospitosos per part del personal d’Atenció Primària (principalment) i Hospitalària.

En aquest sentit, respecte a l’any passat, s’ha incrementat un 51,8 % el nombre de casos sospitosos i en seguiment per part del personal sanitari, la qual cosa posa de manifest que actualment hi ha més coneixement d’aquests recursos assistencials, tant per part del personal sanitari com de les pacients i les associacions en contacte amb aquesta població vulnerable.

De fet, cada any s’incrementen les accions formatives, les sessions clíniques i les xarrades dirigides a associacions en contacte amb dones que procedeixen de països en els quals la mutilació té un arrelament social i cultural. Durant l’any passat, es van desenvolupar 20 accions formatives a la Comunitat Valenciana.

El protocol permet oferir a la dona una atenció multidisciplinària per part dels serveis assistencials. De fet, professionals de pediatria, medicina de família, ginecologia, obstetrícia, matrones, infermeria, psicologia, treball social i Salut Pública treballen de manera coordinada per a detectar casos, així com per a valorar-los i fer-los seguiment en funció de les seues singularitats.

En l’àmbit pediàtric s’estableix el seguiment de les xiquetes en risc en funció de l’àrea geogràfica de procedència i pels antecedents de mare que ha patit mutilació genital. En aquest cas, s’activa un full de seguiment que possibilita un seguiment més exhaustiu de les menors.

Galeria d'imatges