Presidència

La Generalitat té oberts 16 expedients per a recuperar patrimoni sostret en casos de corrupció anteriors a 2015

05/02/2023
La Generalitat té oberts 16 expedients per a recuperar patrimoni sostret en casos de corrupció anteriors a 2015
  • El Consell preveu la devolució a les arques públiques d’almenys 4 milions, 3,2 dels quals serien per la presumpta contractació irregular de pantalles per a retransmetre la visita del papa en 2006 i més d’un milió pel cas Cooperació
  • En aquests moments s’ultima el procediment d’embargament de béns de l’empresari Tauroni, que comprén un iot i 2 apartaments a Miami
  • El Consell ha aconseguit, fins ara, la recuperació de més de 8 milions derivats d’il·legalitats de l’anterior etapa
  • La quantitat més gran, 3,3 milions, procedeix del cas Terra Mítica; 2 milions del cas Cooperació, i 1,3 milions per Emarsa
  • Ana Domínguez: “Com a Administració pública no desistirem de l’afany de recuperar fins a l’últim cèntim que siga possible”

La Generalitat, a través de l’Oficina de Recuperació d’Actius, té oberts en aquests moments 16 expedients en els quals promou la devolució a les arques públiques de patrimoni sostret en casos de corrupció anteriors a 2015, dels quals preveu ingressar, almenys, 4 milions en fons o elements patrimonials.

D’aquesta quantitat, 3,2 milions deriven del procés que investiga la presumpta contractació irregular, per part d’RTVV, de pantalles gegants de televisió per a retransmetre la Trobada Mundial de les Famílies en 2006. La quantitat ha sigut fixada en una sentència en primera instància i la Generalitat n’ha sol·licitat ja l’execució provisional.

La resta de les quantitats que es preveu ingressar corresponen, entre altres, al cas Cooperació-Nicaragua, principalment per la subhasta d’immobles i d’una plaça de garatge.

Així mateix, en el marc del cas Cooperació-Haití, la Generalitat està en contacte amb la magistrada d’enllaç d’Espanya davant de les autoritats dels Estats Units i el Canadà (ambaixada d’Espanya), que va informar al novembre de la fi, d’ací a poc de temps, del procediment d’embargament judicial dels béns de l’empresari Augusto César Tauroni a Miami, un iot i 2 apartaments.

La directora general de Relacions amb les Corts, Ana Domínguez, ha destacat que “des del primer moment ha sigut una prioritat fonamental d’aquest Consell garantir un ús escrupolós dels diners públics, garantint que vaja a millorar les condicions de vida de les persones. Al mateix temps, ens hem esforçat a recuperar tots els diners que, en governs anteriors a 2015, van ser robats de les arques públiques en casos de corrupció”.

“La corrupció és inadmissible i ningú se n’hauria de beneficiar. Per això, com a Administració pública no desistirem de l’afany de recuperar fins a l’últim cèntim que es puga rescatar derivat d’il·legalitats. Les institucions han d’estar solament i exclusivament per a satisfer les necessitats de la ciutadania i assolir una democràcia més forta”, ha assenyalat.

El Consell està personat en aquests moments en diverses peces dels casos Cooperació i Orange Market, així com en els casos Emarsa, Ciegsa o Valmor Sports, entre altres.

8,1 milions recuperats

Les actuacions promogudes per l’Oficina de Recuperació d’Actius han permés, fins ara, retornar a les arques públiques un total de 8,1 milions, en concepte de mal patrimonial, per il·legalitats comeses en l’anterior etapa de govern.

Fins ara, la quantitat més elevada que ha recuperat la Generalitat, 3,3 milions, correspon al cas Terra Mítica, en el qual es va investigar la implicació d’empresaris i exdirectius del parc temàtic en una xarxa de factures falses en la construcció d’aquest complex.

Gran part dels diners s’ha pogut recobrar gràcies als embargaments i les subhastes judicials executats per al rescabalament de les responsabilitats establides en les diverses sentències dictades.

El cas següent, per import, seria Cooperació. En concret, la peça Nicaragua, de la qual s’han recuperat fins ara 1,4 milions. Aquest cas tracta sobre el desviament en 2008 de més d’un milió d’euros destinats a projectes solidaris a Nicaragua, però que es van invertir principalment en pisos i places de garatge a València. Aquest cas encara no està tancat i la Generalitat preveu recuperar més patrimoni.

Per part seua, de la peça Haití, englobada dins del mateix cas Cooperació, s’han pogut recuperar 422.000 euros. Aquest cas tracta sobre la suposada desviació de fons de la Generalitat Valenciana destinats a la construcció d’un hospital a Haití, després del terratrémol que va assolar el país en 2010.

Per part seua, la peça referida a contractes informàtics dins del cas Cooperació va permetre recuperar 228.000 euros.

Així mateix, en el conegut com a cas Emarsa, referit a l’antiga Entitat Metropolitana d’Aigües Residuals, la Generalitat ha pogut rescatar 1,3 milions d’euros. La investigació judicial va destapar que els gestors d’Emarsa van pagar presumptament quantitats milionàries per serveis i subministraments inexistents a empreses, algunes d’aquestes empreses estaven vinculades a directius de la companyia.

 Màster de Golf, Fitur, Volvo Ocean Race

Seguint amb els casos tancats, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va condemnar la Diputació de Castelló per incomplir el conveni de patrocini del Màsters-Castelló Costa Azahar de 2012. L’entitat va haver de pagar a la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV), dependent de la Generalitat, 531.000 euros i 152.000 euros més en concepte d’interessos de demora. En total, 683.000 euros. Aquest expedient està tancat en haver-se recuperat el total del principal, interessos i costes.

Així mateix, els casos Fitur i Volvo Ocean Village van permetre recuperar cadascun prop de 300.000 euros. El primer  tracta sobre les irregularitats en la contractació de l’expositor de la Generalitat en la fira Fitur, en les edicions del 2005 al 2009, a través de les empreses de la trama Gurtel. El segon es refereix a irregularitats en el contracte de gestió de la Volvo Race Village celebrada l’any 2014.

El Consell també ha aconseguit recuperar quantitats en el cas referit al Palau de les Arts o en el cas HUPA Telecomunicació, entre altres.

“Des de la Generalitat vetlem per una adequada defensa dels interessos públics i ens hem personat en assumptes de repercussió social i transcendència econòmica, documentant adequadament els perjudicis ocasionats a les arques públiques i reclamant el cobrament d’actius de la Generalitat que no havien sigut exigits”, ha explicat Domínguez.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la directora general de Relacions amb les Corts, Ana Domínguez