Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell analitza els informes sobre conflictes d’interessos i el Registre de grups d’interés de 2022

10/02/2023
  • Les persones obligades a presentar les declaracions d’activitats i obligacions patrimonials van ascendir a 332 i es van formular 725 declaracions
  • Tots dos documents seran remesos a les Corts, en compliment de l’obligació normativa corresponent

El Consell ha analitzat els informes anuals corresponents a l’exercici 2022 de l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos, adscrita a la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, relatius al compliment de les obligacions establides quant a incompatibilitats i conflicte d’interessos de persones amb càrrecs públics no electes i al Registre de grups d’interés de la Generalitat.

Tots dos documents seran remesos a les Corts, en compliment de l’obligació normativa que recullen les lleis que regulen l’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos (OCCI) i el Registre de grups d’interés (REGIA).

L’informe del Registre de control de conflicte d’interessos (RECCI) recull la informació relativa al nombre de persones obligades a presentar les declaracions d’activitats i béns, drets i obligacions patrimonials, a més del nombre de declaracions formulades i les persones a les quals corresponen.

Així mateix, inclou informació sobre el nombre de resolucions en matèria de compatibilitat i incompatibilitat, sobre l’aplicació del règim sancionador i sobre altres incidències o fets rellevants, com ara comunicacions d’abstenció, inhibició i recusació.

L’informe corresponent a 2022 posa de manifest que les persones obligades a presentar les declaracions d’activitats i béns, drets i obligacions patrimonials van ascendir a 332 i es van formular un total de 725 declaracions, d’entre les quals 18 persones encara estaven dins del termini previst per a presentar-la a 31 de desembre.

Quant a les resolucions dictades reconeixent la compatibilitat de l’activitat pública amb altres activitats, n’han sigut 89, mentre que no s’ha dictat cap resolució declarant la incompatibilitat.

L’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos ha d’emetre resolució de compatibilitat després del nomenament, en el moment del cessament i durant els tres anys posteriors, si es produeix alguna modificació en les declaracions presentades al cessament.

L’informe corresponent a 2022 assenyala, al seu torn, que l’OCCI va iniciar 50 expedients de verificació, 40 dels quals van ser en compliment del Pla de control i deu per iniciativa pròpia, deu dels quals es troben en tramitació a la data de tancament de l’informe. En cap dels casos s’ha obert cap expedient sancionador.

Finalment, l’exercici passat no es va comunicar cap abstenció, inhibició i recusació per part de les persones amb càrrec públic.

REGIA

El Registre de grups d’interés de la Generalitat és un registre electrònic, públic, independent, obert i gratuït, que té com a objectiu el control de l’activitat d’influència duta a terme pels grups d’interés en l’àmbit de la Generalitat i del seu sector públic instrumental.

D’aquesta manera, es pretén garantir la transparència i permet que totes les organitzacions puguen participar de la vida pública en condicions d’igualtat.

Els grups d’interés són les empreses, les associacions empresarials, les ONG, les fundacions, les associacions i, en general, totes les organitzacions que volen que els responsables públics coneguen i tinguen en compte les seues postures a l’hora d’adoptar decisions públiques.

L’activitat d’influència són els contactes que mantenen amb els responsables públics. La transparència d’aquests contactes permet que la ciutadania conega l’origen, la motivació i les postures que fonamenten les decisions polítiques.

L’article 6 de la Llei 25/2018 estableix que tots els grups d’interés han d’estar inscrits en REGIA. Els càrrecs o els empleats públics, abans de tindre reunions o entrevistes, els hauran d’advertir de l’obligatorietat d’inscripció, en cas que no hi estiguen inscrits.

L’obligació d’inscriure’s en el Registre de grups d’interés va començar el 18 de maig de 2022, una vegada transcorregut el període de tres mesos des de la posada en funcionament de REGIA, durant el qual la inscripció va ser voluntària. No obstant això, les inscripcions en REGIA van començar el primer dia en què va entrar en funcionament la plataforma informàtica que dona suport al registre esmentat.

Durant l’exercici 2022 s’han inscrit 547 grups d’interés en el registre, 318 dels quals ho van fer durant el període voluntari (del 17 de febrer al 17 de maig de 2022).

Quant a la classificació per categories, el nombre de grups d’interés registrats ascendeix a 283 relacionats amb empreses i associacions comercials, empresarials o professionals; 226 corresponen a organitzacions no governamentals; seguides de les relatives a serveis de consultoria i assessorament, que en van ser 31; un total de 4 van ser grups de reflexió, institucions acadèmiques i d’investigació, mentre que 3 s’inclouen en la categoria d’organitzacions que representen esglésies i comunitats religioses.

En l’últim trimestre de 2022 s’ha introduït en GVAOberta, dins de la secció de REGIA, un cercador d’activitats d’influència. Es tracta d’una novetat que millora substancialment la transparència, ja que facilita la consulta de l’activitat desplegada pels grups d’interés. En aquest sentit, entre els 547 grups d’interés inscrits a 30 de desembre de 2022 hi ha 87 activitats d’influència registrades.

L’Oficina de Control de Conflictes d’Interessos, amb motiu de la posada en marxa de REGIA, ha desenvolupat una sèrie d’accions formatives encaminades a donar a conéixer el registre i el seu funcionament. Així mateix, es va presentar una ponència, en el VII Congrés Internacional de Transparència i Govern Obert celebrat el mes de setembre passat a Cartagena, en la qual es va presentar el nou sistema que regula l’activitat dels grups d’interés a la Comunitat Valenciana i REGIA.