Educació, Cultura i Esport

Dolores Redondo afirma que “només hi ha dos gèneres literaris: les bones i les males novel·les”

08/02/2023
Dolores Redondo afirma que “només hi ha dos gèneres literaris: les bones i les males novel·les”
  •  Ha obert la Trobada d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana, en la qual han participat més de 380 estudiants
  • Carmen Amoraga ha animat a la lectura perquè “ens ensenya a pensar, però sobretot a dubtar, a admetre que les persones tenen les seues raons i que la veritat única no existeix”

L’escriptora Dolores Redondo ha sigut l’encarregada d’obrir la Trobada d’Escriptors de la Biblioteca Valenciana davant de més de 380 estudiants d’institut de Batxillerat, de la Universitat Popular i membres de clubs de lectura.

La seua última novel·la, ‘Esperant el diluvi’, narra la fugida d’un assassí real que va matar tres dones a Glasgow i que mai va ser detingut. Anteriorment va ser coneguda per la trilogia del Baztan i per ‘Et donaré tot això’ (guanyadora del Premi Planeta de 2016).

Dolores Redondo ha afirmat que no li agraden les etiquetes ni que l’encasellen en el gènere de novel·la negra i que per això es va presentar al Premi Planeta amb una obra sobre la cobdícia.

“No crec en l’èxit del gènere negre ‘per se’ —ha assenyalat—. Sé que els meus lectors trien qualitat literària i continue pensant que només hi ha dos gèneres literaris: bones i males novel·les”.

En les seues obres, el paisatge adquireix una presència constant, com si es tractara d’un personatge més. “No és que siga important en les meues novel·les, és que ho és en la meua vida, estic descrivint els escenaris de la meua vida”, ha matisat.

Aquesta escriptora, que devora textos d’història, assajos, poesia i tones de documentació per a les seues novel·les, té com a llibres de capçalera les obres de William Shakespeare.

Ha comentat que “sempre he sigut escriptora, fins i tot de menuda; abans d’aprendre a escriure, ja era narradora”. I el consell que ha traslladat als futurs escriptors és “triar entre ser autor i escriure el que està de moda o ser escriptor de veritat i parir el que sorgisca de dins”.

En la inauguració de la Trobada d’Escriptors ha participat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, que ha afirmat en la seua intervenció que “llegir ens ensenya a pensar, però sobretot a dubtar. El dubte ens portarà a la reflexió, a no creure amb els ulls tancats el que ens diuen, a admetre que les persones tenen les seues raons i que la veritat única no existeix”.

Amoraga ha convidat els estudiants a llegir, perquè “com més informació tingueu, més capacitat teniu per a discórrer les vostres pròpies solucions als problemes. La informació permet que cada un de vosaltres prenga les seues pròpies decisions i no es deixe arrossegar pel que diguen els altres, pel que diga la massa, ni pel que diga el sistema social o els governs”. 

Aquesta activitat es du a terme en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i Edicions Bromera, i forma part del Pla valencià per al llibre i la lectura de la Generalitat. Més informació, en el web de la Biblioteca Valenciana

Galeria d'imatges