Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Economia

Climent obri el II Cicle Formatiu sobre Economia Sostenible i Responsabilitat Social aplicada a Pimes

09/02/2023
  • El 7 de març entra en vigor el decret que regula la responsabilitat social de les entitats valencianes
  • El decret preveu elements com el Registre d’entitats valencianes socialment responsables i la memòria de responsabilitat social

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha inaugurat a Paterna el II Cicle Formatiu sobre Economia Sostenible i Responsabilitat Social aplicada a Pimes, que organitzen la Conselleria (mitjançant un conveni adscrit a la Direcció General d’Economia Sostenible) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Climent ha recordat en l’obertura d’aquest cicle que el pròxim 7 de març “entrarà en vigor el decret que regula la responsabilitat social de les entitats valencianes, amb el qual es vol ajudar a la transformació del model econòmic valencià i els seus sistemes productius cap a un model més just i sostenible”.

El titular d’Economia ha avançat que els elements principals del nou decret són el Registre d’entitats valencianes socialment responsables, la memòria de responsabilitat social, l’autoavaluació i l’informe d’auditoria social.

A més, ha recalcat que “les entitats i les empreses valencianes socialment responsables hauran d’haver adoptat en la seua gestió la integració voluntària de principis i valors que es corresponen amb aspectes ètics, socials i laborals, mediambientals i d’R+D+I”.

El Cicle Formatiu sobre Economia Circular i Responsabilitat Social aplicada a Pimes té dues parts: la primera està basada en formació sobre sostenibilitat (normatives, metodologies, etc.), així com difusió del Registre d’entitats valencianes socialment responsables, i comptarà amb sessions a Paterna, Orihuela, Benicarló i Benidorm.

La segona part se centrarà en les bones pràctiques en la implantació de la sostenibilitat i la responsabilitat social en l’àmbit empresarial públic i privat: el paper de les finances i el sector assegurador, de les pimes i els agents socials, des d’una perspectiva de sostenibilitat. Les sessions se celebraran a Bunyol, la Vall d’Uixó i Alcoi.

Objectiu genèric

La sostenibilitat, des del vessant social, ambiental i econòmic com a objectiu central de l’economia, tant en el marc empresarial com en l’àmbit municipal, i que es reconega i s’integre en la seua estructura organitzativa i els protocols de prestació de serveis; ha de tindre una planificació clara, vertebradora i transversal, particularment en el marc polifuncional i multidisciplinari d’un ajuntament.

El Primer Cicle Formatiu en Economia Sostenible i Responsabilitat Social va facilitar l’assentament dels conceptes de la sostenibilitat, des del vessant social, ambiental i econòmic, com a finalitat central de l’economia.

L’objectiu genèric d’aquest segon cicle formatiu, que aquest matí ha inaugurat el conseller, és també, a través de la formació, el de donar resposta, suport, acompanyament i eines a les entitats locals i el sector de les pimes a fi de facilitar i disposar:

  • D’un sistema de treball, capaç d’ajustar el seu model econòmic, el model productiu i el model social a les necessitats i els reptes de la nova economia que se’ns demana i donar més rendiment als recursos i els valors en les relacions internes i amb el seu entorn empresarial i en la societat en què s’assente.
  • El compliment obligatori de la legislació nacional i internacional en l’àmbit social, laboral, mediambiental i de drets humans, com per exemple l’elaboració de l’estat d’informació no financera (EINF) i la memòria de sostenibilitat. També el coneixement i l’anàlisi de la legislació valenciana en matèria de foment de la responsabilitat social.

En definitiva, es tracta de donar resposta qualificada a la necessitat de conéixer un procés, el més estàndard possible, que permeta integrar els procediments d’informació, diàleg, disseny, gestió i informe, i avaluació, i amb això, establir un full de ruta perquè l’organització contribuïsca al desenvolupament sostenible i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de la seua estratègia de responsabilitat social i la sostenibilitat, en particular aplicada a les pimes i les persones autònomes en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Objectius específics

Els objectius específics que es pretenen complir se centren en:

  • Assentar principis sobre la importància del paper de les institucions en la promoció de l’economia sostenible i en l’aplicació de l’Agenda 2030 a la Comunitat Valenciana.
  • Conéixer el context legal, econòmic i territorial que substancia la implantació de l’economia sostenible i les metodologies en el marc de la informació sobre sostenibilitat.
  • Formar-se en l’elaboració de memòries de sostenibilitat i en la inscripció en el Registre d’entitats valencianes socialment responsables.
  • Analitzar la sostenibilitat i la responsabilitat social en l’empresa valenciana, així com els plantejaments i les propostes dels agents socials.
  • Aprendre dels casos d’èxit en la implantació del reporting de sostenibilitat en pimes valencianes, així com el paper de les finances en l’aplicació de la sostenibilitat en l’empresa.
  • Obrir un fòrum de diàleg i debat amb tots els sectors implicats en la implementació de l’economia sostenible en la realitat territorial valenciana, també mitjançant la figura dels pactes i els acords territorials per l’ocupació.​​​​​​​

Galeria d'imatges