Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova el conveni amb l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament en matèria d’acció humanitària

10/02/2023
  • La Generalitat aporta 100.000 euros anuals per a actuacions d’emergència i ajuda humanitària a través d’aquesta col·laboració
  • Aquest conveni té com a finalitat treballar de manera conjunta amb altres comunitats autònomes en matèria d’acció humanitària

El Ple del Consell ha aprovat el conveni entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) per a l’actuació conjunta i coordinada en matèria d’acció humanitària.

El conveni regula la coordinació en matèria d’acció humanitària i estableix que la Generalitat aportarà 100.000 euros anuals per a actuacions d’emergència i ajuda humanitària, mentre que l’AECID farà una aportació d’1,5 milions. Per la seua banda, les comunitats autònomes es comprometen a destinar un mínim de 75.000 euros.

Les intervencions cofinançades se centraran de manera prioritària en els sectors de protecció, seguretat alimentària i nutrició, aigua, sanejament i higiene, salut i educació en emergències, a més de preveure el finançament d’accions com ara recer o logística.

Les aportacions es destinen a finançar l’actuació d’organismes multilaterals especialitzats en acció humanitària per a intervencions en crisis, d’acord amb els criteris de necessitat, pertinència de les accions proposades, capacitat d’intervenció de les agències operadores beneficiàries i necessitat de finançament. Les intervencions elegibles s’establiran segons les crides humanitàries internacionals emeses per les Nacions Unides i pel Moviment Internacional de la Creu Roja.

Aquestes aportacions es podran destinar també a finançar l’actuació d’organismes multilaterals especialitzats per a intervencions d’emergència, així com entitats locals especialitzades en acció humanitària que compten amb solvència tècnica acreditada per al desenvolupament de les intervencions proposades.

El conveni entre la Conselleria de Cooperació i l’AECID té una nova vigència de quatre anys, una col·laboració que es va iniciar en 2015 i que ha suposat una manera d’intervenció directa i ràpida en els contextos d’emergència provocats per catàstrofes naturals o conflictes bèl·lics.