Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell impulsa un tractament pioner per a previndre la sèpsia i el xoc sèptic a través de la intel·ligència artificial i la innovació
- Josefina Bueno assegura que la Generalitat aposta per posar la innovació i la intel·ligència artificial en el centre de la investigació mèdica per a aconseguir una sanitat d'excel·lència
Un test ràpid per a diagnosticar i predir l'evolució de la sèpsia i el xoc sèptic; un sistema robotitzat dirigit a persones amb diversitat funcional o en procés de rehabilitació, que controla els moviments de la monyica i l'avantbraç, o noves substàncies biocides i materials antimicrobians que prevenen les infeccions hospitalàries són algunes de les innovacions que s'han desenvolupat amb el suport de la Generalitat en l'àmbit de la salut, a través de les ajudes que atorga l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).
La cerca de solucions als principals reptes sanitaris que, a més, contribuïsquen a consolidar un nou sector empresarial, constitueix una de les línies estratègiques de l'AVI, que des de 2020 ha finançat més d'un centenar de projectes d'innovació relacionats amb el desenvolupament de la cirurgia robòtica, el monitoratge no invasiu i la medicina personalitzada i de precisió, entre altres tecnologies i disciplines d'avantguarda.
Per a la consellera d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital, Josefina Bueno, “aquesta aposta per posar la innovació i la intel·ligència artificial en el centre de la investigació mèdica respon a la prioritat d'aquest Consell: dedicar tots els recursos a una sanitat d'excel·lència que permeta previndre una de les principals causes de mort en el món com és la sèpsia”.
Avalat per especialistes
L'aposta per estimular la innovació en aquest àmbit se sustenta en les propostes del Comité Estratègic d'Innovació (CEI), un òrgan consultiu integrat per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat, que considera prioritari aprofitar les oportunitats d'R+D+i relacionades amb la salut i el benestar per a elevar el valor afegit i la competitivitat de l'economia de la Comunitat Valenciana.
Cal assenyalar que una cinquena part dels projectes recolzats per l'AVI respon a reptes i solucions que prèviament ha consensuat un grup d'especialistes en salut. Aquest comité advoca en el seu informe de conclusions per incorporar tecnologies com la intel·ligència artificial o el big data per a monitorar de manera no invasiva patologies cròniques i de la tercera edat, així com optimitzar els processos quirúrgics, a fi de reduir els possibles efectes secundaris i previndre les infeccions dins dels centres sanitaris.
Precisament, per a reduir-ne la incidència, l'AVI ha destinat més de cinc milions d'euros en ajudes a 26 iniciatives d'R+D+i, que ataquen aquesta problemàtica des de diferents punts de vista. Així, s'han dissenyat noves substàncies bactericides que, aplicades al mobiliari hospitalari, són capaços de reduir, fins i tot, el risc de contagi en un terç. Es tracta del projecte 'MOBACT', en el desenvolupament del qual han cooperat l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), l'Institut de Tecnologia dels Materials de la Universitat Politècnica de València (ITM UPV) i les empreses Industrias TAYG i Lamberti Iberia.
En la mateixa línia, el projecte 'Multicide' ha validat quatre formulacions antimicrobianes altament efectives, que no sols desinfecten superfícies en entorns clínics, sinó que eviten la recolonització en les zones ja tractades. L'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt entre CSIC i UPV i l'empresa Betelgeux, s'han sumat, en aquest cas, a Aimplas, ITM-UPV i IIS La Fe en l'execució dels treballs.
El desenvolupament d'un test ràpid per a diagnosticar i predir l'evolució de la sèpsia i el xoc sèptic, una de les principals causes de mort a tot el món, és un altre dels reptes que ha afrontat el Sistema Valencià d'Innovació amb suport de l'AVI. El projecte 'HISTSHOCK', impulsat per Incliva, ha complit aquest objectiu combinant l'anàlisi de biomarcadors i algorismes d'intel·ligència artificial per a identificar de manera primerenca pacients que necessitaran teràpies de suport vital. El kit de diagnòstic es troba en l'actualitat a l'espera d'obtindre el permís de les autoritats sanitàries.
Així mateix, la Universitat Miguel Hernández, en col·laboració amb l'Institut Tecnològic del Calçat, Inescop, ha validat un sistema robòtic vestible, que pot usar-se en processos de rehabilitació, tant en entorns hospitalaris com des de casa; a més de per a l'assistència a persones amb diversitat funcional que no puguen controlar els moviments de la monyica i de l'avantbraç.
El dispositiu, que ja s'ha provat amb èxit en pacients amb diferents patologies, ofereix solucions personalitzades a les necessitats específiques de cada persona usuària, gràcies al sistema de monitoratge i els algorismes d'intel·ligència artificial que són capaces d'ajustar, en cada cas, el grau d'assistència.