Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura bioclimàtica

Héctor Illueca: “Amb el Pla IRTA impulsem accions contra el canvi climàtic a través de la creativitat i les bones pràctiques en l’arquitectura”

13/02/2023
Héctor Illueca: “Amb el Pla IRTA impulsem accions contra el canvi climàtic a través de la creativitat i les bones pràctiques en l’arquitectura”
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge ha presentat la línia de subvencions a projectes, obres i investigacions que hi incorporen mesures sostenibles
  • La dotació pressupostària per a aquesta edició és d’1,4 milions d’euros i el termini per a optar a aquestes ajudes conclou el 28 d’abril

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat la convocatòria de 2023 de subvencions del Pla d’impuls a la innovació i investigació aplicada per a la transició ecològica en l’arquitectura (IRTA).

En aquest acte, ha destacat que gràcies a aquest pla “impulsem actuacions que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic a través de la creativitat, les bones pràctiques i les millors tècniques disponibles, alhora que estimulem la transferència de coneixement en aquest camp”.

Aquesta edició compta amb una dotació pressupostària d’1,4 milions d’euros i el termini de presentació d’ajudes conclou el 28 d’abril. El vicepresident ha assegurat que es tracta d’una important línia de subvencions que “busca cofinançar projectes i obres arquitectòniques, a més d’investigacions aplicades, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la innovació en l’entorn construït del nostre territori”.

Tot això donant prioritat a àrees d’interés, com ara les solucions arquitectòniques basades en la naturalesa i la renaturalització de l’entorn construït, els avanços en neuroarquitectura o les noves formes de biohabitabilitat.

Illueca ha considerat que “només podrem tindre posteritat si garantim un desenvolupament que respecte el medi ambient, el benestar social i un creixement equilibrat que responga a les necessitats de la ciutadania”. Per això el Pla IRTA, ha prosseguit, “incideix en aquesta investigació de possibles posteritats, d’un futur compromés en la qualitat de vida de les generacions que venen”.

En aquesta línia d’ajudes es cofinançaran projectes i obres, de nova planta i rehabilitació, així com iniciatives d’investigació aplicada i desenvolupament de producte que fomenten la incorporació de mesures sostenibles i potencien la transferència tecnològica i la innovació aplicada com a valor afegit en l’entorn construït, mitjançant l’impuls de demostradors. Així ho ha donat a conéixer la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, que ha sigut l’encarregada d’obrir l’acte.

Programes de subvenció

Segons ha explicat la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, en la convocatòria actual figuren tres programes de subvenció, cosa que afavoreix que els projectes finançats puguen ser assajats en entorns reals i facilita la transferència de coneixement i el contacte de diverses iniciatives. Els programes de subvencions són per a la redacció de projectes; l’execució d’obres, tant de rehabilitació com de nova planta, i la investigació aplicada i el desenvolupament de producte.

Matarredona ha destacat que es tracta d’una iniciativa amb gran acolliment, tant en el sector públic com en el privat, i que en la seua quarta edició es consolida com a referent per a l’impuls de la innovació com a catalitzador d’una arquitectura més sostenible. El total d’iniciatives presentades fins ara ha sigut de 245, 142 de les quals s’han beneficiat, cosa que suposa una inversió de prop de 5 milions d’euros.

Entre els projectes que s’han finançat cal destacar els d’iniciativa pública i la participació de diversos ajuntaments, amb actuacions tan diverses com la millora de la sostenibilitat d’un parc urbà, de l’Ajuntament de la Font d’en Carrós; la bioconstrucció amb palla d’arròs, de l’Ajuntament de Catarroja; l’aplicació de la innovació en l’enllumenat públic, de l’Ajuntament de Mislata, i la futura aula natura de l’Ajuntament de Titaguas.

També hi ha diversos projectes de recuperació d’espais públics amb criteris de sostenibilitat, com ara un centre esportiu, la renovació d’una fàbrica de farines, una plaça històrica o l’adequació d’antigues instal·lacions ferroviàries, en ajuntaments com els de Casinos, Camporrobles, Salinas, Argelita, Benaguasil, etc.

El pressupost total destinat al Pla IRTA en aquesta convocatòria ascendeix a 1.462.000 euros i cal destacar que s’incorporen, com a susceptibles de finançament, les actuacions arquitectòniques de caràcter efímer o les instal·lacions desmuntables que assagen solucions tecnològiques de caràcter innovador.

Les sol·licituds de subvenció es presentaran de manera telemàtica i es formalitzaran segons els models que figuren en l’adreça d’Internet que s’indica en el web https://habitatge.gva.es/va/web/arquitectura/pla-irta, signada per la persona o l’entitat sol·licitant, segons imprés normalitzat.

Repositori MIRA

Finalment, cal destacar una altra de les iniciatives que s’han posat en marxa junt amb el reproductibilitat.

Actualment, a través d’aquesta plataforma, es poden consultar tots els projectes que han sigut beneficiats. L’objectiu, segons ha explicat la directora general, és crear un espai digital on es puguen veure i consultar aquelles iniciatives que s’estan desenvolupant i que puguen servir de suport tècnic als projectistes, les administracions i tots els agents implicats per a avançar, a través de la reproductibilitat, cap a una arquitectura sostenible.

Es pot consultar en l’enllaç següent: https://mira.gva.es/es/.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca