Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Suport R+D+I

L’AVI impulsa 147 projectes per a optimitzar els processos de les empreses a través de les noves tecnologies

15/02/2023
  • L’Agència presenta la nova convocatòria de suport a la innovació en una jornada informativa organitzada en col·laboració amb AlicanTec

La Generalitat ha impulsat, a través de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), un total de 147 projectes d’innovació en l’àmbit de les tecnologies habilitadores, que comprenen disciplines amb un gran impacte en el teixit productiu, com ara la robòtica, la nanotecnologia o la biotecnologia, a més de les pròpies de la digitalització.

El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha fet aquest balanç durant el desenvolupament d’una jornada per a informar de la pròxima convocatòria d’ajudes en concurrència competitiva, que s’ha organitzat en col·laboració amb AlicanTec, en la qual han participat una vintena d’entitats.

Les iniciatives que reben suport ofereixen resposta als principals desafiaments del sistema productiu mitjançant la incorporació de tecnologies disruptives, que optimitzen els processos, milloren la gestió i obrin noves vies i models de negoci.

La major part dels projectes que han obtingut el suport de l’Agència s’alineen amb les conclusions del Comité Estratègic d’Innovació Especialitzat (CEIE) en tecnologies habilitadores, un grup expert constituït per representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l’empresariat, que ha identificat oportunitats d’R+D+I en aquest àmbit.

Més control i eficiència en la indústria

A través d’aquests incentius, els agents del sistema d’innovació col·laboren en el desenvolupament de noves solucions per a optimitzar les operacions en les empreses mitjançant la incorporació de les tecnologies de la digitalització, com ara la intel·ligència artificial, les dades massives o la internet de les coses; el desenvolupament de sistemes de visió artificial més robustos mitjançant la configuració de nous algorismes, o la posada en marxa de solucions que eleven l’eficiència en la generació, l’emmagatzematge i la gestió de les energies renovables.

Els fons de l’Agència estan permetent monitorar i predir les avaries en la indústria de l’automoció mitjançant intel·ligència artificial; desenvolupar cirurgies més precises, a través de sistemes de marcatge de regions tumorals avançats, o establir una plataforma per al desplegament i la gestió de flotes de vehicles autònoms i robots logístics en pimes, entre altres projectes.

La vigilància mitjançant visió i intel·ligència artificial en àrees industrials, el monitoratge i el control de la qualitat de l’aire en nuclis urbans o el disseny i la validació d’un sistema intel·ligent d’avaluació de la salut estructural dels ponts són altres exemples de les iniciatives que s’estan duent a terme amb el suport de l’AVI i els Fons de Desenvolupament Regional (Feder), que cofinança des de 2021 aquestes convocatòries.

En l’obertura de la jornada, el vicepresident d’AlicanTec, Joaquín Garrido, ha subratllat la necessitat de consolidar un pol d’innovació a la província d’Alacant vinculat al desenvolupament tecnològic, i ha animat les empreses i les organitzacions presents a configurar aliances amb la finalitat d’aprofitar els incentius a l’R+D+I que ofereix l’Agència.

De la mateixa manera, el cofundador d’AlicanTec i president de 1MillionBot, Andrés Pedreño, ha destacat el potencial de la província en aquest àmbit de coneixement i ha recordat el compromís de l’organització amb el desenvolupament de l’economia digital i els sectors de futur basats en tecnologia.

A continuació, l’AVI ha presentat els diversos programes d’ajuda, amb el focus situat en els projectes estratègics en col·laboració i de cadena de valor, així com en els incentius a la incorporació de personal investigador i tècnic, ja que tots ells estan oberts a la participació d’empreses.

A més, s’han dut a terme una desena de reunions bilaterals amb entitats interessades a concórrer en la pròxima convocatòria, amb la finalitat de resoldre dubtes i rebre assessorament en relació al procés.

Galeria d'imatges