Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Voluntariat juvenil

Un total de 66 joves de 26 nacionalitats diferents van participar en voluntariats de la Comunitat en 2022 amb el suport de l’IVAJ

15/02/2023
  • Més de 40 entitats i institucions s’han reunit per a compartir bones pràctiques d’aquest programa en l’esdeveniment AlianCES
  • L’Ajuntament de València i Creu Roja han mostrat el seu interés a formar part d’aquest programa de voluntariat europeu

Un total de 66 joves de 26 nacionalitats diferents van participar en voluntariats a la Comunitat Valenciana en 2022 gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) amb el Cos Europeu de Solidaritat de la Unió Europea (CES).

Amb motiu d’aquesta adhesió al programa europeu, l’IVAJ ha celebrat aquest dimecres l’esdeveniment AlianCES al Centre del Carme de València, per a compartir bones pràctiques i difondre aquest programa.

AlianCes està dirigit a organitzacions que formen o volen formar part del programa Cos Europeu de Solidaritat. Durant la trobada, les organitzacions que ja han participat d’aquests voluntariats han tingut ocasió de posar en comú les respectives experiències i crear xarxes de contacte amb l’ànim de promoure el CES a la Comunitat Valenciana i augmentar el nombre de participants per a pròximes edicions.

Per la seua banda, les noves organitzacions interessades en aquest projecte han rebut una sessió de formació en què se’ls ha explicat com funciona i la manera de sol·licitar-hi la incorporació.

En aquest grup s’ha comptat amb la presència de representants de l’Ajuntament de València i entitats com ara Creu Roja o la Fundació Asindown, que han mostrat el seu interés per formar part del Cos Europeu de Solidaritat, amb el suport de l’IVAJ. Mentre que municipis com Alzira, Elx o Alaquàs ja tenen experiència en la gestió d’aquesta mena de projectes.

Les àrees de voluntariat que cobreix aquesta iniciativa van des de la inclusió i la diversitat fins al medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, la transformació digital o la participació juvenil en temes de compromís social i cívic i democràtics.

A més, des de fa dos anys es va incorporar una nova branca de voluntariat amb l’objectiu de proporcionar ajuda humanitària d’emergència a tercers països, oberta a persones d’un màxim de 35 anys.

Així mateix, el CES cobreix el viatge, l’allotjament i la manutenció, i la persona voluntària rebrà diners de butxaca per a les seues despeses personals. També es proporciona suport abans, durant i després de l’activitat. A més, qui participe en un projecte solidari rebrà un certificat de les competències i les habilitats adquirides en l’àmbit de l’educació no formal, o soft skills, que podrà incloure en el seu currículum.

Per a les entitats valencianes que es vulguen acollir a aquest projecte, des de la UE se’ls atorgarà un segell de qualitat, que certifica que una organització pot garantir les condicions generals necessàries per a participar en el programa.

De fet, hi ha dos tipus de segell de qualitat, depenent de la funció que adopte cada organització. D’una banda, la que ha realitzat la funció d’acolliment, encarregada d’activitats relacionades amb l’acolliment d’un participant del CES, incloent-hi el desenvolupament del programa d’activitats i l’orientació i el suport al jove durant totes les fases del projecte. D’altra banda, estan les que duen a terme funcions de suport, que actuen de mediadores entre les persones voluntàries i les organitzacions amfitriones de l’activitat.

A més d’aquests rols, aquelles organitzacions que vulguen sol·licitar finançament, gestionar i coordinar els projectes de voluntariat requeriran obtindre el segell de qualitat per a una organització principal (líder).