Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

La Conselleria d’Innovació i la Fundació El Olmo presenten un estudi pioner sobre el desenvolupament i les necessitats de la tecnologia de la informació en entorns rurals de la Comunitat

15/02/2023
  • L’estudi analitza la situació de les 385 poblacions de la Comunitat Valenciana amb menys de 5.000 habitants

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha participat aquest matí en la presentació d’una investigació pionera sobre les necessitats TIC en el territori rural de la Comunitat Valenciana, fruit del conveni de col·laboració subscrit entre la Conselleria i la Fundació El Olmo.

En l’acte també han participat la directora general d’Innovació, Sonia Tirado; el president de la Fundació El Olmo i l’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafa Giménez; el professor de la UV i coordinador de la investigació, José Manuel Rodríguez Victoriano, i el catedràtic de Física Aplicada de la UPV, Juan Miguel García Gómez.

Durant la seua intervenció, la consellera ha destacat el gran impacte que les tecnologies tenen en tots els àmbits de la vida quotidiana i la necessitat d’acabar amb la bretxa digital, “que és ara mateix una de les principals causes d’acceleració de les desigualtats”.

A més, ha continuat la consellera, “el problema del despoblament afecta un gran nombre de municipis de la nostra Comunitat, i la lluita contra aquest despoblament ha esdevingut una línia d’acció política prioritària del Botànic a través de mesures com la Llei integral contra el despoblament a la Comunitat Valenciana o l’estratègia Avant 20-30”.

“Des de la Conselleria d’Innovació”, ha assenyalat Josefina Bueno, “estem impulsant als territoris rurals una digitalització sostenible en què ningú es quede arrere, perquè la digitalització és essencial en la lluita contra el despoblament”.

“Millorar l’accés a la banda ampla i les infraestructures de telecomunicacions, possibilitant a la ciutadania del medi rural el teletreball, o apostar per una gestió sostenible dels recursos i una digitalització innovadora sostenible són algunes de les línies en les quals estem treballant, perquè creiem fermament que la digitalització dels municipis és un factor determinant per a atraure les noves generacions a l’àmbit rural”, ha conclòs la consellera Bueno.

Aquest estudi, realitzat després de definir una mostra de 5.000 habitants d’entorns rurals de la Comunitat, posa de manifest la necessitat de continuar escometent mesures que ajuden al desplegament d’infraestructures, però també d’educació i formació a la població d’entorns rurals.

Per als responsables d’aquesta investigació, les actuacions dutes a terme per a reduir la bretxa digital en aquests territoris permeten incidir directament en aspectes vinculats a la lluita contra el despoblament i el desenvolupament educatiu, sanitari, econòmic i social dels municipis xicotets.

El disseny d’aquesta investigació, que s’ha donat a conéixer ara, s’ha articulat des d’una doble perspectiva.

D’una banda, ha integrat els resultats d’una anàlisi quantitativa i qualitativa; d’altra banda, ha incorporat per a la seua anàlisi un ampli equip d’investigadors i investigadores procedents de quatre universitats públiques valencianes —UJI, Miguel Hernández, Universitat de València i Universitat Politècnica de València (UPV)—, d’àrees de ciències socials, sociologia, demografia i economia, física aplicada i enginyeria agrònoma, coordinat conjuntament per la Fundació El Olmo, amb Antonio Collado com a representant, i els professors i professores José Manuel Rodríguez Victoriano, Rafael Castelló Cogollos, Luis Vila, María Jesús Navarro, Juana Aznar i Juan Miguel García Gómez.

Entre les conclusions més rellevants, la investigació assenyala que, si bé el nivell d’ocupabilitat en aquests entorns rurals és més elevat que a les ciutats, el nombre de persones usuàries d’Internet és substancialment inferior, i s’intensifica la bretxa digital en gran manera a conseqüència de l’edat superior de l’usuari/ària i un desplegament en molts casos insuficient de la xarxa de banda ampla.

En termes generals, la investigació mostra com la innovació en les TIC es percep com a molt positiva en matèria de serveis, comerços i administració electrònica, però no és així en activitats tradicionals com l’agricultura i la ramaderia.

En aquest sentit, la directora general d’Innovació, Sonia Tirado, ha manifestat la importància d’“impulsar la innovació i la digitalització als territoris rurals, ja que suposa garantir els drets de totes les persones, visquen on visquen. Suposa garantir la sostenibilitat ambiental, la sobirania alimentària, el relleu generacional i disminuir la bretxa de gènere i la vulnerabilitat social”.

A més, ha apuntat Sonia Tirado, “aquesta investigació que hem impulsat des de la Conselleria d’Innovació ens permet avançar en el coneixement de l’estat de la situació del medi rural valencià, i obri una línia de treball imprescindible per a dissenyar la transició a la digitalització del medi rural des de paràmetres de sostenibilitat, eficiència i equitat”.

D’altra banda, cal destacar que aquesta investigació ha desenvolupat una eina que permet fer consultes directes sobre una base de dades en la qual figuren indicadors rellevants dels municipis de menys de 5.000 habitants de la Comunitat Valenciana, mitjançant una connexió amb dades procedents de l’Institut Valencià d’Estadística.

La capacitat potencial d’aquesta eina és molt elevada, a causa de la gran quantitat d’indicadors que s’hi poden vincular per a analitzar-los, cosa que permet el creixement continu de la seua estructura de vinculació.

Finalment, la investigació assenyala la importància de comptar amb centres d’innovació relacionats i situats en entorns rurals, aspectes ja resolts a les ciutats amb la creació d’espais d’aprenentatge, hubs, cotreball, Living Lab… cosa que no existeix en l’entorn rural i que pot ser determinant a l’hora d’eliminar la bretxa digital.

Galeria d'imatges