Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Concurs escolar

L’IVAJ anima a participar en el concurs Europass de la Comissió Europea per a mostrar les capacitats de l’alumnat

19/02/2023
L’IVAJ anima a participar en el concurs Europass de la Comissió Europea per a mostrar les capacitats de l’alumnat
  • Hi poden participar estudiants de qualsevol modalitat educativa d’entre 14 i 18 anys
  • Europass és una iniciativa per a facilitar la mobilitat en el treball i l’aprenentatge en el territori de la UE

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha animat els centres educatius de la Comunitat Valenciana a participar en el concurs Europass que la Comissió Europea ha posat en marxa en el marc de l’Any Europeu de les Capacitats.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és que l’alumnat conega tot el seu potencial i es familiaritzen amb les eines digitals que els poden beneficiar en el seu futur laboral.

Europass és un programa de la Comissió Europea que contribueix a la mobilitat d’estudiants i l’ocupabilitat de treballadors i treballadores, tant al seu propi país com en tot l’àmbit europeu.

El certamen, dirigit a estudiants de qualsevol modalitat educativa d’entre 14 i 18 anys, consisteix en l’enregistrament d’un vídeo, de 30 segons com a màxim, que es podrà realitzar en espanyol o en anglés sota el títol Demostra les teues capacitats amb Europass. La data límit per a lliurar els treballs és el 27 de febrer d’enguany.

El contingut tindrà dues parts diferenciades en les quals es mostraran les habilitats, les competències o les capacitats i com s’han incorporat al compte d’Europass. Per la seua banda, els centres educatius que animen el seu alumnat a participar-hi podran incloure el seu emblema i logotip en el vídeo.

Entre les capacitats i les habilitats que es poden mostrar en els vídeos, Europass ha posat com a exemples els següents: treball en equip; lideratge; coordinació; esperit emprenedor; responsabilitat social; iniciatives personals; creativitat i innovació; comunicació oral i escrita; competència en llengües estrangeres; maneig de xarxes socials; maneig d’eines informàtiques, o capacitats organitzatives.

També es poden mostrar en els projectes aspectes com l’autoconfiança; la presa de decisions; la flexibilitat al canvi; les habilitats interpersonals; l’adaptació a l’entorn; les habilitats culinàries; la tolerància i l’empatia; l’esperit artístic; la resolució de problemes; la pràctica esportiva; l’escriptura de contes, relats o poesia; les habilitats amb la jardineria; el pensament crític; la resiliència; l’actitud positiva, o la redacció i la síntesi.

D’entre tots els projectes que es reben es triaran 5 persones guanyadores. A les persones guardonades se’ls donarà un diploma acreditatiu com a guanyador del concurs, un lot de productes exclusius Europass i es promourà la difusió del seu vídeo en la web, els butlletins d’informació i les xarxes socials de la Comissió Europea.

A més, podran participar en un café viatger del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE) i obtindran un reconeixement públic i la possibilitat de participar en l’InfoDay Europass 2023 que se celebre a Madrid, amb transport i allotjament inclosos.

Any de les Capacitats

La Comissió Europea va decidir declarar 2023 com l’Any de les Capacitats per a afrontar el repte de la doble transició ecològica i digital, que està creant noves oportunitats per a les persones i l’economia de la UE.

En aquest sentit, segons la Comissió Europea, més de tres quartes parts de les empreses de la UE assenyalen que tenen dificultats per a trobar persones per a treballar amb les capacitats necessàries i recorda que ja en 2021 hi va haver escassetat en 28 ocupacions, des de la construcció i l’assistència sanitària fins a l’enginyeria i les tecnologies de la informació, la qual cosa, a judici seu, mostra una demanda creixent de persones treballadores, tant les altament qualificades com les poc qualificades.

Galeria d'imatges